İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC)Yönetim Kurulu, Cumhuriyet Davası'na ilişkin açıklama yaptı.

İGC'den yapılan açıklamada, "Dün Cumhuriyet Gazetesi Davası'nda mahkemeden çıkan kararlar kaygılarımızı daha da arttırdı. Tüm iddiaların çürütüldüğü düşüncesinde birleşilen davadan çıkan kararlar vicdanları yaralamıştır. Kararların üst mahkemeden döneceğini umuyoruz. Bu ağır cezalarla demokrasimiz ve ifade özgürlüğü yine büyük bir darbe almıştır. Halka rağmen, halka karşı haber alma özgürlüğü büyük bir darbe almıştır. Bu kararlar demokratik toplum düzeniyle, evrensel hukuk kurallarıyla bağdaşmamaktadır. Anayasa ile güvence altına alınmış haber alma özgürlüğü ihlal edilmektedir. Hukuk ihlal edilmektedir. Gazetecileri teröre destekle ilişkilendirmek aklın alabileceği bir şey değildir. Gazeteciliğin gereklerini yerine getiren meslektaşlarımız tam da bu nedenle susturulmak istenmektedir.
“Daha çok demokrasi, özgürlük!..” söylemiyle çelişen mahkeme kararları basın ve cumhuriyet tarihimizin kara lekesidir." denildi.

Ne Olmuştu ?


Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında açılan davada ‘sanık’lar için ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek’ten hapis cezası istenmişti.

Dün görülen karar duruşmasında, Cumhuriyet Gazetesi Genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu’ya ‘terör örgütüne yardım’ iddiasıyla yedi yıl altı ay hapis cezası verildi. Yayın danışmanı ve yazar Kadri Gürsel’e ‘terör örgütüne yardım’ iddiasıyla iki yıl altı ay hapis cezası verildi. Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç’e ‘terör örgütüne yardım’ iddiasıyla altı yıl üç ay hapis cezası verildi. Okur temsilcisi Güray Öz’e ‘örgüte yardım’ iddiasıyla üç yıl dokuz ay hapis cezası verildi.Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Önder Çelik, karikatürist Musa Kart, yazar Hakan Kara ve avukat Mustafa Kemal Güngör’e ‘terör örgütüne yardım’ iddiasıyla üçer yıl dokuzar ay ceza verildi. Muhasebeci Emre İper’e üç yıl bir ay 15 gün hapis cezası verildi. Yazar Aydın Engin’e ‘terör örgütüne yardım’ iddiasıyla yedi yıl altı ay verildi. Yazar Hikmet Çetinkaya’ya ‘terör örgütüne yardım’ iddiasıyla altı yıl üç ay ceza verildi. Muhabir Ahmet Şık’a ‘terör örgütüne yardım’ iddiasıyla yedi yıl altı ay hapis cezası verildi. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve gazete avukatlarından Bülent Utku, ‘görevi kötüye kullanma’ kullanma suçundan beraat etti. Utku’ya ‘terör örgütüne yardım ve propaganda’ iddiasıyla iki yıl dört ay hapis cezası verildi.

Gazeteci, yazar ve yöneticilerin hepsine yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı getirildi. Mahkumiyet ve beraat kararları oybirliğiyle alınırken, sadece Gürsel’in mahkumiyetine oy çokluğuyla hükmedildi.