Basın mesleğinde çalışanlarla çalıştıranları bir araya toplamak, gazetecilerin mesleki, sosyal ve ekonomik haklarını korumak, geliştirmek, aralarındaki dayanışmayı artırmak, toplum içindeki onur ve değerini yükselten yönde tedbirler almak ve faaliyette bulunmak amacıyla 28 Temmuz 1946 tarihinde kurulan İzmir Gazeteciler Cemiyeti 74 yılı geride bıraktı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, İGC'nin 74'üncü kuruluş yılı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. İGC'nin 74 yıldır, örgütlü olmanın verdiği güçle, İzmirli basın emekçilerinin varlığıyla, dik duruşundan taviz vermeden, her koşulda ifade özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını savunarak yoluna devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada şı ifadelere yer verildi, “Elbette bir meslek kuruluşuyuz, basın emekçilerinin temsilcisiyiz. Bu nedenle gazetecilerin meslekte ilerlemelerini sağlamak, hayat şartlarının daha iyi hale gelmesine yardımcı olmak, eserlerini, mesleki çalışmalarını desteklemek ana hedeflerimiz arasında. Cemiyet olarak bu süreçte yaşanan her türlü sorun, baskı, engelleme, ceza gibi olaylarda yalnızca üyelerimizin değil, tüm basın emekçilerinin yanında yer aldık. Yine, ülkede yaşanan her türlü hukuksuzluk ve hak ihlaline karşı da tavır aldık. 74 yıl dile kolay… Kuruluşundan bu yana, her yıl biraz daha deneyim kazanarak, kuruluş amacının gereklerini yerine getirerek büyüyen Cemiyetimiz, adını bulunduğu şehrin ve vatanımızın kurtuluş tarihinden alan 9 Eylül Gazetesi’yle daha da güçlendi. Gazetemiz 9 Eylül de bugün 8. yaşını kutluyor.”


Devam edeceğiz


“İzmir Gazeteciler Cemiyeti de 9 Eylül Gazetesi de İzmir basınının temsilci ve güçlerinden. Her ikisi de kuruluş yıldönümlerinde basın emekçilerinin buluşması ve dayanışmasıyla kutlanmayı hak ediyor” denilen açıklama şöyle devam etti: “Ancak bu yıl Geleneksel Kuruluş Yıldönümü kokteylini, kutlamamızı yap(a)mıyoruz. Neden hepimizin malumu: Ülkemizde basın emekçilerinin içinde bulundukları zor koşullar, yaşadıkları sorunlar, işsizlik, kapanan gazete sayısının her geçen gün artması, baskılar, gözaltılar, hapis ve gözdağı vermeler. Tüm bunlara bu yıl bir de pandemi nedeniyle yaşanan sorunlar eklendi. Dileğimiz, bu kara günleri geride bırakarak bir araya gelerek Cemiyetimizin, Gazetemizin nice yıllarını bir burukluk yaşamadan kutlayabilmek. O günler gelinceye, basın emekçileri hiçbir baskı altında olmadan görevlerinin gereklerini yerine getirinceye, halkın sansürsüz, yasaksız haber alma hakkı teslim edilinceye kadar İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak meslektaşlarımızla dayanışma içinde olacağımızı ve güçlü bir İzmir basını için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi Gazetecilerin Gazetesi Dokuz Eylül'ün de çizgisinden ödün vermeden, gazetecilik yapmaya devam edeceğini belirtiyoruz.”

Önceliğimiz özgürlük

“İGC olarak Basın ve ifade özgürlüğü her koşulda önceliğimiz oldu. Olmaya da devam edecek” vurgusu yapılan açıkla şöyle sona erdi: “Laik ve demokratik cumhuriyet, evrensel insan hakları, özgür basın ve hukukun bağımsızlığı vazgeçilmezimizdir. Bu temel evrensel hak ve özgürlükler cemiyetimizin tarihsel mücadele alanlarıdır. Tek sesli bir medya düzeni demokrasilerde kabul edilemez. Farklı sesler her zaman önemlidir. Çok seslilik demokrasinin gereğidir. Bu nedenle medya hedef olmaktan çıkarılmalıdır. Özgürce yayın yapılması sağlanmalıdır. Bizden - onlardan ayrımı ortadan kalkmalıdır. Bunlar temel ilkelerimiz. Olmazsa olmazlarımız. Hem cemiyetimiz hem de gazetemiz 9 Eylül için. Cumhuriyetimiz 1923 yılında kuruldu. Cemiyetimiz de 1946 yılında kurulmuş 74 yıllık bir çınardır. Gazetemiz 9 Eylül 2012'de kurulmuş göz bebeğimizdir. Ve kimsenin kuşkusu olmasın ki İGC ve 9 Eylül Gazetesi meslek onuru ve bilincine sahip üyelerimizin dik duruşuyla tıpkı cumhuriyetimiz gibi gelişerek varlığını sürdürmeye devam edecektir. Çünkü biz Hasan Tahsin geleneğinden geliyoruz. Cemiyetimizi, kuruluşundan bugüne var eden tüm üyelerimizi saygıyla selamlıyoruz.”