Haber/ Sinan KESKİN

Korona virüs salgını nedeniyle birçok işletme çalışamaz duruma gelirken hem bu işletmelerin varlıklarını koruyabilmeleri hem de çalışanların mağdur olmamaları için bugüne kadar bir dizi önlem alındı. Bu süreçte kısa çalışma ödeneği devreye alınırken, vergi, SGK primleri gibi ödemeler de ötelendi. Yine bu kapsamda icra ve iflas takipleri de 30 Nisan'a kadar durduruldu. Bu amaçla 22 Mart 2020 tarihli ve 31076 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2279 Sayılı Karar'da şu ifadelere yer verilmişti: “Kovid-19 salgın hastalığının ülkemizde yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında; bu kararın yürürlüğe girdiği tarihten 30/04/2020 tarihine kadar, nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, yurt genelinde yürütülmekte olan tüm icra ve iflas takiplerinin durdurulmasına ve bu çerçevede taraf ve takip işlemlerinin yapılmamasına, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alınmamasına ve ihtiyati haciz kararlarının icra ve infaz edilmemesine karar verilmiştir.”

Öteleme yapmıyorlar

2279 Sayılı Karar'da açıkça ifade edilmesine karşın İzmir'de bazı hukuk bürolarının kendilerine intikal etmiş olan alacakların tahsilatını yapabilmek için “icraya veririz” diyerek vatandaşı tehdit ettiği ortaya çıktı. Bir GSM operatörüne olan borcunu zamanında ödeyemeyen serbest gazeteci İlker Oskay, hukuk bürosu tarafından arandığını ve hacizle tehdit edildiğini söyledi. Kendisini arayan hukuk bürosu çalışanına, hasta olduğunu ve korona virüsle mücadele kapsamında evden çıkmasının mümkün olmadığını anlatmaya çalıştığını ifade eden Oskay, borcun ödenmemesi durumunda icra takibi başlatmaklak tehdit edildiğini öne sürdü. Birkaç gün önce sabah 08:30 sularında arandığını anlatan Oskay, “Hukuk bürosu çalışanı, bir GSM operatörüne ödeyemediğim 4 dönem faturalarımın toplamı olan 2 bin 500 TL'yi gün içinde ödememi istedi. Ödeme için son gün olduğunu, aksi takdirde icra işlemi başlatılacağını belirtti. Kendilerine korona virüs nedeniyle dışarı çıkamayacağımı hatta bankaların bile öteleme yaptığı, bu günlerde anlayışlı olmalarını belirtmeme rağmen, 'karar sizin, öteleme yok, ödeyin yoksa icraya veriyoruz' deyip, gözdağı verdiler” dedi.

Tüm borcu istiyorlar

Oskay, 23 Nisan'a kadar iki fatura ödemesi yapabileceğini söylediğini ancak hukuk bürosu çalışanının bunu kabul etmeyip tüm borcun ödenmesini istediğini kaydetti. Alınan korona virüs tedbirleri kapsamında tüm icra ve iflas işlemlerinin 30 Nisan'a ertelendiğini harılatan uzmanlar ise, icra dairelerinin bu süreçte yeni icra takibi başvurusu almadığını, buna rağmen vatandaşın tehdit edilerek ödeme yapmaya zorlanmasının hem hukuken hem de etik açıdan uygun olmadığını vurguladılar.