Her Kurban Bayramı'nda olduğu gibi bu yıl da sokaklar kan gölüne döndü. Uyarılara rağmen açık alanlarda kurban kesimi yapıldı, çocuklar izledi. Acemi kasaplar acil servisleri doldurdu

Kurban Bayramı'nın birinci günü yine kan revan içinde kutlandı. İbadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşların çoğu kesim yerlerini tercih ederken onca uyarıya rağmen açık alanlarda kesim yapmaktan vazgeçmeyenler nedeniyle sokaklar kan gölüne döndü. Her şehirde zabıta ekipleri belediyenin belirlediği alanlar dışında kurban kesenlere Kabahatler Kanunu'na göre 109 lira ve çevreyi kirletmelerinden dolayı da 'Çevre Kanunu'na göre işlem yaptı. Kaçak kesim yapanlar ise belediyelerin gösterdiği alanların yeterli olmadığını savunarak yazılan cezalara tepki gösterdi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kötü muamele nedeniyle kaçan kurbanlık hayvanlar sahiplerine zor anlar yaşattı. Hayvanları kendi yöntemleriyle yakalamaya çalışanların denediği yöntemler “bu kadar da olmaz” dedirtti.

ÇOCUKLAR KORKTU

Toplu kesim yerlerinde dikkat çeken en önemli ayrıntılardan biri de çocuklar oldu. Anne ve babalarıyla birlikte mezbahalara giden çocuklar, kesim anlarını dikkatle izledi. Kimisi bakamayarak annesinin arkasına saklanırken, bazıları ise kulaklarını tıkayarak hayvanların sesini duymamaya çalıştı. Bazı çocuklar ise kesim yapacak babasına bıçak taşıyarak yardımda bulundu. Psikologların bayram öncesinde “Çocuklara kurban kesimi asla izletilmemeli” yönündeki uyarılarına aldırış etmeyen ebeveynler, çocuklarının gözü önünde kurban kesimini gerçekleştirdi. Korkan çocuklar ise büyükleri tarafından çevreden uzaklaştırıldı.

DOKTORLAR SEFERBER OLDU
Kurban Bayramı'nın ilk günü sabahı acemi kasaplar hastanelerin acil servislerine akın etti. Sabahın erken saatlerinde kurban kesimi yaparken ya da büyükbaş hayvan darbeleri nedeniyle yaralanan yüzlerce kasap hastanelerin acil servislerini doldurdu. Bazı kentlerde yaralı sayısının fazla olması nedeniyle doktorlar seferber oldu. Acemi kasaplar arasında durumu ağır olanlar müşahede altına alınırken, kimileri ise tedavilerini ayakta gördü.

İzmir ve Manisa'da 207 kişi hastanelik oldu

İzmir'de 157, Manisa'da 50 kişi kurban kesimi sırasında çeşitli yerlerinden yaralanarak, hastanelere müracaat etti. İzmir'de bıçakla yaralanan ya da kurbanlığı devirmeye çalışırken darbe alan 115 kişi Ege Üniversitesi Hastanesi'ne, 25 kişi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, 17 kişi de Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Özel araçları veya ambulanslarla hastanelere ulaşan acemi kasaplar yoğunluğa neden olurken, bazı yaralılar da ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran yaralılardan Akın Öz, kurban keserken oğlunun bıçağı yanlışlıkla eline sapladığını, bu nedenle hastaneye geldiğini belirtti. Ahmet Erdoğan da yanlışlıkla kendini yaraladığını, parmağından bileğine kadar kesiğe neden olduğunu, tedavi için hasteneye koştuğunu anlattı.
Manisa'da da 50 vatandaş kesim sırasında çeşitli yerlerinden kesici aletlerle yaralandı. Yaralılar, Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi, Manisa Devlet Hastanesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi acil servislerinde ayakta tedavi edildi. "Acemi kasaplar"ın yoğunluk oluşturduğu hastanede, olası büyük yaralanmalar için plastik cerrahi biriminin hazır bekletildiği bildirildi.

Marmara kırmızıya boyandı
Kurban Bayramı'nda İstanbul Boğazı'nda her yıl yaşanan manzara yine değişmedi. Üsküdar ve çevresindeki kurban kesim alanlarında kesilen kurbanlıkların kanı, kanalizasyon yoluyla İstanbul Boğazı'na aktı. Kanalizasyonun denize açıldığı Beylerbeyi Sahili'nin bir kısmı her bayram olduğu gibi kırmızıya boyandı. Büyükşehir ve Üsküdar Belediyesi zabıta ekipleri olay yerinde inceleme yaptı. Volkan Kara adlı bir genç her sene aynı manzaranın yaşandığını belirterek, “Biz buraya yüzmeye gelirdik.Turistler de geliyor buraya, çok kötü bir manzara” diye konuştu.

Danayı tamirhane boşluğuna düşürdüler
İstanbul Ümraniye'de bir oto sanayi sitesinde kesilmek için getirilen dana bir tamirhanenin boşluğuna düştü. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiyenin kurtarıcı aracı kurbanlığı düştüğü yerden çıkarmak için çalışma başlattı. Kurbanlık, vinç yardımıyla çıkarılmaya çalışıldı. Kurtarma çalışmalarında ilk denemede başarısız olunca dana yere düştü. Daha sonraki denemede kurbanlık düştüğü yerden çıkarıldı. Kurtarılan dana kaçmaması için iple demire bağlandı.