Yeni e-reçete sisteminde veterinerler ilaç bulunduramayacak, indirim yapamayacak. Bu durum özellikle hasta ve yaralı sokak hayvanlarının yaşam hakları konusunda endişe yarattı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan “Veteriner Hekim E-Reçete Talimatı ve Uygulama Kılavuzu” onaylanarak yürürlüğe girdi. Veteriner hekim reçetelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, her hayvanın, onu getiren kişinin TC kimlik numarası üzerine kaydedilmesi üzerinden tanımlanan sistemde; her kayıtta liste fiyatı üzerinden muayene ücreti ödemesi yapma ve belgelendirme zorunluluğu getiriliyor. Yeni uygulamaya göre veteriner kliniklerinde artık ilaç bulundurulamayacak. Reçete yazılmasını takiben, açık-nöbetçi ve hayvan ilaçları satmak üzere sözleşme yapmış eczaneler bulunarak ilaçlar temin edilebilecek. Bu uygulamanın evcil hayvanlar, sokak hayvanları ve yabani hayvanlar için iptal edilmesi amacıyla Kadıköy Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu, change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Kampanyada kısa süre içinde 25 bine yakın imza toplandı.


AĞIR ZARAR VERİR


Grup, uygulamanın, öncelikle ve özellikle sahipsiz hayvanların klinik tedavilerine ağır zarar vereceğini belirterek şu uyarıları yaptı: “Getirilen sistem ile sahipsiz hayvanların klinik tedavilerinin maddi ve ilaç temini sorunları çözülemez noktalara taşınacaktır. Her kayıtta liste fiyatı üzerinden muayene ücreti ödeme ve belgelendirme zorunluluğu sahipsiz hayvanlara yapılan indirim ve birden fazla sahipsiz hayvana yapılan özel fiyatlamaları engellenecektir. Geçici rehabilitasyon merkezlerinin ülke genelindeki durumları ve koşulları bilinmektedir. E-reçete uygulamasının bu hayvanları kapsaması, çok sayıda hayvanın artık klinik tedavi imkânına kavuşamaması demektir.
Kliniklerde ilaç bulundurulmasının yasaklanması ile muayene sırasında hayvana medikal uygulama yapılamayacaktır. Kayıt, onay ve ilaç temini süreci de buna eklendiğinde acil vakalara müdahalenin gözetilmediği anlaşılmaktadır. Hasta hayvanı riske atan bu süreç ile ülkede özellikle hayvan ilaçları satılmayan büyük kentlerde çözümsüz ve ölümle biten sonuçlar kaçınılmazdır.”