İzmir’de 19 Mayıs kutlamaları sonrasında hayvanseverlerden bir kez daha havai fişek gösterileri ile ilgili tepkiler yükseldi. Havai fişek gösterilerinin hem hayvanların yaşamını tehdit ettiğini hem de çevre ve insan sağlığı açısından zararlı olduğunu kaydeden hayvan hakları savunucuları sosyal medyadan çağrıda bulundu. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder de İzmir Valiliği’ne dilekçe göndererek ülkemizde bayram ve özel günlerde sıklıkla düzenlenen havai fişek gösterilerinin kent genelinde iptalini talep etti.

Kuş cenneti hatırlatması

Önder Vali Erol Ayyıldız dikkatine kaleme aldığı dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Havai fişekler, patlama esnasında basınç, ses ve ışık yayılımı oluştururkendoğaya birçok ağır metalin salınımına neden olmaktadır.İnsanlar üzerinde solunum sistemi ve kimyasallara karşı tahammülsüzlük yapmakta, metallere karşı alerji meydana getirmekte, kalp ve kan dolaşımına zarar vermekte olduğu tıp otoriteleri tarafından da kabul edilmektedir

Beş dakika havai fişek izlemememiz dünyanın sonu değil ama izlenmesi insan sağlığına zarar ve binlerce canın ölümü demektir.İzmir Kuş Cennetibizim gururumuzdur. Ondan başka havai fişekler nedeniyle Konak meydanı ve birçok yerdeki güvercinlerimiz, kuluçkadaki kuşlar sesten korkarak yuvalarını bırakarak kaçıyorlar. Patlayan fişeklerin yakınında olan kuşlar ise yanarak ölüyor. Havai fişekler kedi ve köpekler için de ciddi hayati tehlikeye sebep olabiliyor. Çoğu köpek patlama sesinden kaçıparaç altında eziliyor,kediler balkon veya pencereden atlayarak hayatlarını kaybedebiliyor.

19 Mayıs kutlamalarında atılan havai fişekler nedeniyle Federasyonumuza yine onlarca telefon ve ileti gönderilip yardım istenilmiştir. İnsan ve hayvan sağlığına zarar veren havai fişeklerin İzmir'de yasaklanarak,alternatifi olan ışık ve drone kullanılmasıyla bir ilke imza atılmasını talep etmekteyiz.”

Sosyal medyadan konuyla ilgili paylaşım yapanlar arasında İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Taylan Özgür Üstün de yer aldı. Üstün, "Tüm CHP'li belediyeler ortak karar almalı ve eğlence, kutlama, gösteri, düğün vb. amaçlı havai fişek atılmasını yasaklamalı" ifadelerini kullandı.