Haber/ Özge GÜNERKEN

İzmir’in Narlıdere ilçesinde sahipsiz sokak kedilerinin popülasyon artışını kontrol altına alarak can dostların yaşam kalitelerini artırmak amacıyla 7 Temmuz’da hayata geçirilen proje başarıyla sürdürülüyor. Kısırlaştırma çalışmalarına katkı koymak amacıyla ilçede hizmet veren Fox Veteriner Kliniği, Medicapet Veteriner Kliniği, Oksijen Veteriner Kliniği, Pastör Veteriner Kliniği, Pati Veteriner Kliniği ve Wellvet Veteriner Kliniği elini taşın altına koymuş; bu kliniklerle Narlıdere Belediyesi ve  Narlıdere Kent Konseyi arasında bir protokol imzalanmıştı.

Narlıdere Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu üyesi ve Yerel Hayvan Koruma Görevlisi İnci Şimşek, “Sokak Canlarına Kliniklerden Tam Destek Protokolü kapsamında kısırlaştırmalar; sahipsiz sokak hayvanlarının kendi mekânlarında, bulundukları bölge ve mahallelerde uygun şartlarda yaşamaları sorumluluğunu üstlenen Yerel Hayvan Koruma Görevlisi gönüllü kişiler ile Narlıdere Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu koordinasyonu vasıtasıyla randevulu şekilde yapılıyor.

7 Temmuz’dan itibaren başlayan özel veterinerliklerde kısırlaştırma çalışması kapsamında 45 gün içerisinde 19 kedi kısırlaştırılması gerçekleştirilmiştir.

Bizler Yerel Hayvan Koruma Görevlileri olarak bu protokolün yürürlüğe girmesinden son derece mutluyuz. Bu kapsamda Narlıdere Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün çok yoğun olan kısırlaştırma faaliyetlerine de katkı sağlanmış oldu” diye konuştu.

İZMİR’DE İLK OLMASI ÖNEMLİ

İlçedeki özel veterinerlerin konuya hassas yaklaşarak imzaladıkları bu protokolün İzmir’de yapılan ilk uygulama olması nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Narlıdere Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Şimşek ise şunları söyledi:

“Özel Veteriner Kliniklerine bu hassas yaklaşımları için çok teşekkür ederim. Ayrıca; Narlıdere Kaymakamlığı İlçe Tarım Müdürlüğü görevlisi Veteriner Hekim Serap Karcı ve Narlıdere Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekim Berna Bostnbaş’ın bu çalışmada göstermiş oldukları özveri için sokak canları adına teşekkür ediyorum. Narlıdere Kent Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubumuzun üyelerinin hem pandemi sürecinde sokaktaki canlarının beslenmesi hem de bu protokolün işlerliğinin devam etmesi noktasında gösterdikleri özverili çalışmalar takdire şayandır.

Tüm bu çalışmalara destek veren, sokak canlarından elini hiç çekmeyen ve her türlü desteği ödünsüz veren; Narlıdere Belediye Başkanı Sayın Ali Engin’e de tüm çalışma arkadaşlarım adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILIYOR?

Protokol kapsamında gerçekleştirilen uygulamalar şu şekilde sıralanıyor:

•Kısırlaştırma operasyonu ve sonrasında iç ve dış parazit uygulaması ve kuduz aşılaması Veteriner Kliniği tarafından yapılıp karşılanıyor.

•Operasyon sonrası, sokak hayvanını kliniğe getiren Yerel Hayvan Koruma Görevlisi en geç 18.00’de hayvanı teslim alıyor. Teslim alınması esnasında gönüllüye can dostun sağlıklı olarak teslim alındığı ve kısırlaştırıldığına dair bir tutanak imzalatılıyor.

•Operasyon sonrası sokak hayvanının bakımı ve sorumluluğunu Yerel Hayvan Koruma Görevlisi üstleniyor.

•Kısırlaştırılma işlemi yapılmış kedilere mikroçip uygulanıyor ve bu mikroçipler Narlıdere Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından karşılanıyor.

•Tüm işlemleri tamamlanmış kediler için düzenlenmiş tüm evraklar operasyonu uygulayan Serbest Veteriner Kliniği’nde toplanıyor ve her ayın ilk 5 günü içinde, Narlıdere Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nce teslim alınarak; HAYBİS’e kısırlaştırılmış, kuduz aşılamaları ve parazit uygulamaları yapılmış olarak girişi yapılıyor.