Haber Merkezi/ Pazar günü yapılması planlanan Menemen Türkelli Deve Güreşleri’ne Hayvan Hakları Federasyonu’ndan (HAYTAP) tepki geldi. Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, seçim öncesinde adaylık sürecinde, ilçede deve güreşi yaptırmayacağının sözünü vermişti. Başkan Serdar Aksoy, seçim vaadini yerini getirmedi, Menemen Türkelli Deve Güreşleri’nin duyuru ilçenin farklı noktalarına asıldı.

‘Başkana yakışmadı’

HAYTAP İzmir temsilcisi Esin Önder, “Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, bize verdiği sözde durmayıp, pazar günü deve güreşi yapacağını ilan etti. Bence sevgili başkanımıza hiç yakışmadı” dedi. Esin Önder sosyal medya adresinde yaptığı açıklamada, “Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, daha aday olduğu ilk günde birlikte çalışma sözü vermişti. Hakikaten göreve geldiği günden sonra ilçesinde 10 senedir yapılmayan hizmetleri yapmaya başladı. Söz almaya gittiğimizde söz maddeleri arasında hayvanat bahçesi kapatılması ve deve güreşleri yerine güzellik yarışması, Yörük Şenliği yapılması yönünde anlaşmıştık. Daha sonraki günlerde yine söz almaya gittiğimizde, ‘Ben burada harcanan parayı ilçemdeki eğitim için çocuklara harcarım" diyen cesurca adım atan Serdar Sandal’ı örnek göstermiştik” diye konuştu.

Önder şunları söyledi: “Bir ay önce de Gölpark kapandığı ve deve güreşlerine ön ayak olmam karışmam dediği için teşekkür plaketimizi de vermiştik. Geçen hafta ısrarla bizi devecilerle buluşturmak istediğinde temsilcilerimiz Senem Demirel Acar ve Sahara Meral ile gittik. Devecilere zeytin dalı bile götürüp, dövüş yerine birlikte şenlik yapalım develerin en bol olduğu Arabistan bile güzellik yarışı yapıyor dedik. Dedik ama onlar ısrarla dövüşe (onlar güreş diyor) develerin ihtiyacı var dediler. Ve bugün başkanımız bize verdiği sözde durmayıp, pazar günü deve güreşi yapacağını ilan etti. Bence sevgili başkanımıza hiç yakışmadı.”

Sandal’a teşekkür

Önder ayrıca şunları dile getirdi: “Çağdaşlaşma yarışına girmiş Ülkemde geleneksel diyerek yaptırılan güreşler zaman içinde değiştirilmelidir. Toplumlar ancak bu şekilde uygarlaşır. Bu sevdadan vazgeçen tüm belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Sevgili Bayraklı Belediyesi Başkanımız Serdar Sandal gibi oy korkusunu yenerek onun yolunu takip etmesini diliyorum.”

Bu arada geçtiğimiz günlerde Bergama ve Torbalı’da da deve güreşleri düzenlendi.

Devam edecek

Menemen Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan ise, deve güreşlerinin tüm Türkiye'de geleneksel olarak yapıldığını söyleyerek, “Bu hafta sonu aynı anda Saruhanlı (Manisa), Sarayköy (Denizli) ve Germencik'te (Aydın) de güreşler yapılacak. Deve güreşleri yasalar çerçevesinde yapılıyor. Resmi olarak yasaklanmadığı sürece bu geleneği sürdüreceğiz. Keşke yasaklansa da biz de yapmasak” dedi.