Başkent’te yetkililerle görüşen Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu’nun yeni yasa tasarısı ile ilgili olumsuz görüş bildirmesi üzerine, STK’lar bu pazar eylem yapacak

Türkiye genelinde 300'e yakın sivil toplum kuruluşu ve oluşumun katıldığı Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, Meclis'e gelmesi beklenen hayvan hakları tasarısıyla ilgili olarak, önceki haftalarda Ankara'da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve konu ile ilgili bürokratlarla görüştü. Delegasyon yaptığı açıklamada; görüşmede sokak hayvanlarının kısırlaştırıldıktan sonra yaşam alanlarına geri bırakılmasını güvence altına alan 6. madde ile ilgili sordukları soruların yanıtsız bırakıldığına; STK’ların görüşü alınmadan, hayatında bir kez bile barınağa gitmemiş bürokratlarca yapılan tasarının aslında yeni bir katliam yasası hazırlığı olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, toplantıda hayvana şiddete verilecek cezalar konusunda Adalet Bakanlığı ile görüşüldüğü belirtilse de ceza miktarları ile ilgili net bilgi de verilmediği aktarıldı.

ÇALIŞTAY YAPILMALI


Yaşanan gelişmeler üzerine delegasyon üyesi STK’lar, 11 Kasım’da eylem kararı aldı. Türkiye’nin birçok ilinde gerçekleştirilecek olan basın açıklamasının İzmir’deki adresi Gündoğdu Meydanı olacak. Saat 14.00’te burada toplanacak olan hayvanseverler taleplerini meydandan haykıracak. #KatliamYasasınaHayır etiketi ile basın açıklamasına tüm hayvan hakları savunucularını davet eden Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu’nun talepleri ise şöyle: “Kanun TCK kapsamına alındığında cezalar 2 yıl 1 aydan başlamalı. Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılmaları ve alındığı yere bırakılmasını esas alan 6. maddeye dokunulmamalı. Kanunu uygulamayan belediyelere, bakanlığın idari yaptırımı olmalı ve hayvana şiddet uygulayan belediye görevlileri de ceza kapsamına alınmalı. Yasa tasarısı STK’ların görüşleri alınarak hazırlanmalı.”