Gaziantep’te yaşanan son saldırı olayı ile pitbull tartışması yeniden alevlendi. Gazeteci Fatih Çekirge’nin pitbull’ları hedef gösteren yazısına ise sosyal medyadan büyük tepki geldi.

Gaziantep’te pitbull cinsi bir köpeğin, bir çocuğu, kolunu ısırarak yaraladığı olay, pitbull tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Toplumun bir bölümü pitbull cinsi köpeklerin doğuştan şiddet eğilimli olduklarına ve dolayısıyla tehlike arz ettiklerine inanırken, diğer bölümü ise suçun pitbull’larda değil onları işkence ile şiddet eğilimli yetiştiren insanda olduğunu savunuyor. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge’nin pitbull’ları “seri katil” ve “mahluk” olarak nitelediği, “öldürün demeye dilim varmıyor ama bari yakalayın artık şu katilleri” diyerek üstü kapalı olarak toplatılıp itlaf edilmeleri gerektiğini ifade ettiği köşe yazısı ise hayvanseverleri öfkelendirdi. 9 Aralık 2018 tarihli yazıya sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüdü. Türkiye’nin dört bir yanından hayvanseverler, Çekirge’nin daha önceki bir köşe yazısının başlığı olan “Haydi Şimdi Sıra Sizde”den esinlenerek, “Haydi Şimdi Sıra Bizde” kampanyası başlattı. Kampanyanın amacı hem pitbull’ları hedef gösteren yazıya tepki göstermek hem de pitbull’larla ilgili toplumda yerleşen yanlış algıyı değiştirmek, pitbull’ların da doğru şekilde ve sevgi ile yetiştirildiğinde diğer köpek ırklarından farkı olmadığını anlatmak.

SUÇ IRKTA DEĞİL


#fatihcekirgesimdisirabizde, #fatihcekirgebuirktanözürdile, #fatihcekirgebenimdepitbullumvar, #fatihcekirgemutlakapitbullbeslemeli, #kötüköpekyokturkötüsahipvardır, #pitbullarıdeğilkötüinsanlarıyasaklayın etiketlerini (hashtag) kullanarak paylaşım yapan hayvanseverler, ayrıca pitbull’larla çekilmiş sevgi dolu fotoğraflarını da bu paylaşımlara ekleyerek, asıl sorunun köpeğin ırkında olmadığını, tüm köpeklerin tıpkı insanlar gibi nasıl yetiştirilirlerse karakterlerinin de ona göre şekillendiğini ortaya koyuyor. Hayvanseverler pitbull’larla yaşadıkları farklı deneyimleri ve hikayeleri de kaleme alarak, kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyor. Hayvanseverler ayrıca sosyal medya paylaşımları dışında CİMER’den de Çekirge’nin pitbull’ları hedef gösteren yazısını şikayet etmeye başladı. Kimi hayvan hakları dernekleri ve grupları da ‘Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.