Haber/ Özge GÜNERKEN

İzmir’in Kiraz ilçesinde bir rehabilitasyon merkezi yapılması için hayvanseverler uzun yıllardır mücadele ediyor. Yüzlerce dilekçe, şikayet ve görüşmeye rağmen şu ana dek ilçede bakıma ve tedaviye muhtaç sahipsiz hayvanlar için adım atılabilmesini sağlanamadı.

Tedavi ve kısırlaştırmaların yapılabileceği bir rehabilitasyon merkezi kurulması için defalarca söz verilmesine rağmen bir arpa boyu yol kat edemediklerini bildiren HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder şunları söyledi: “Kiraz için 16 senedir mücadele ediyoruz. Maalesef sonuç alamıyoruz. Bakın, 5199 sayılı yasa hayvanların korunmalarını yükümlülük altına almış ve bu görev mülki amirliklere devredilmiştir. Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın 81 İl Valiliği’ne gönderdiği 10.7.2020 tarihli genelgesinde ve İzmir Valiliği’nin 12.7.2020 tarihinde Kaymakamlıklara ilçe belediyeleri bilgilendirmek üzere gönderdiği yazıda; hayvanların iyi muamele görmeleri, korunması noktasında yasal yükümlülükleri bulunan belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmemesi veya suç teşkil eden eylem ve uygulamalarının soruşturulması gerektiği bildirilmiştir. Yani özetle belediyeler hayvanları korumak ve iyi muamele görmelerini sağlamakla yükümlüdür. Ancak Kiraz’da maalesef sahipsiz hayvanlarla ilgili gerçek bir dram yaşanıyor. Yapılan tüm şikayetler belgelenmesine rağmen bu ilçeye yaptırım da uygulanmıyor.”

Fakültenin bir odası yeter

Hayvanseverler olarak şu an için rehabilitasyon merkezi kurulmasını da geçtiklerini, tek istediklerinin Kiraz’da hayvanların tedavi edilmesinin sağlanması olduğunu belirten Önder, “Dokuz Eylül Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bu ilçede bulunuyor. En azından bir odası Kiraz’daki hasta ve bakıma muhtaç hayvanların tedavisi için ayrılamaz mı? Ya da içinde gerekli malzeme ve donanım olan bir konteyner kurulamaz mı? Kiraz’da canlar bakımsızlıktan, tedavisizlikten ölüyor. Bu tablonun değişmesi için neyi bekliyoruz” diye sordu.

Son olarak İzmir Valiliği ve Kiraz Kaymakamlığı’na yeniden dilekçe gönderdiğini ve ayrıca Valilik İl Kurulu’nda da Vali yardımcısına dilekçeyi elden teslim ettiğini aktaran Esin Önder, “Milli Parklar Müdürlüğü hala bizlere RM için yer arandığını söylüyor. Artık beklenecek zaman yok. RM için yer bulunup burası yaptırılana kadar acil olarak geçici bir çözüm bulunmalı. Zaten Kiraz’daki sokak hayvanlarının kısırlaştırmaları şimdilik Ödemiş’te yapılıyor. En azından tedavinin Kiraz’da yapılabilmesi için ya fakültede bir odanın veya konteyner formülünün devreye alınması gerekli. Ya da özel bir klinikten destek alınarak tedaviler başlatılabilir. Ayrıca dilekçemde şunu da yeniden dile getirdim: Can dostların ölümüne, hastalanmasına neden olduğu için Kiraz Belediyesi’ne soruşturma açılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.