Haber / Didar DEMİRCİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği ve konfederasyona bağlı sendikalar bugün ‘Emeğimizi, haklarımızı, geleceğimizi… ezdirmeyeceğiz’ diyerek iş bıraktı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan’ın katılımıyla bugün Konak Cumhuriyet Meydanı’nda iş bırakma eylemlerini büyük bir miting ile taçlandıran DİSK Ege Bölge Temsilciliği’ne CHP, HDP, DSP, TİP, Yeşil Sol Parti temsilcileri ve grevdeki sağlık emekçileri destek vermek için alandaydılar. Yoğun katılımın olduğu mitingde “Genel grev genel direniş. Krizin bedeli patronlara. Hükümet istifa! İnadına sendika inadına DİSK” sloganları atıldı.

GELİNEN NOKTA ARTIK SÜRDÜRÜLEMEZ

Alanda işçilere seslenen Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, salgına, savaşa ve bu süreçte izlenen emperyalist politikalara dikkat çekerek, “Ülkemizde ekonomik ve siyasal olarak tam bir krizin içindeyiz. ‘Faiz sebep enflasyon sonuç’ gibi söylemlerle ekonominin yönetilemediğini görmeye devam ediyoruz. İnsanca geçinmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Artan enflasyona, fahiş fiyatlara ve dışa bağımlı politikalara eleştirilerini sıralayarak konuşmasını sürdüren Çalışkan, “İşçi sınıfı sömürülüyor. Ülkenin kaynakları bir avuç sermayeye peşkeş çekilmeye devam ediliyor. Kamu özel sektör ile oluşturulan iş birlikleriyle geleceğimiz ipotek altına alınıyor. Gelinen nokta artık sürdürülemez” sözlerini kaydetti. Belediye işçilerinin kamu işçilerinden bir farkı olmadığına da dikkat çeken Çalışkan, “Belediye işçileri kamu işçisidir. Ayrımcılık son bulsun hak ettiğimiz kadro hakkımız verilsin diyoruz” dedi. Son olarak Çalışkan, yaşanan yoksulluğun, sefaletin sorumlusunun mevcut iktidar ve ortakları olduğunu vurgulayarak, “İktidarın ülkeyi ve ekonomiyi yönetme kabileyi yok olmuştur. Hem emeğimizin hem de demokrasi mücadelesi için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Demokrasiyi katletmenize hayır diyoruz. Eşitsizliğe adaletsizliğe hukuksuzluğa teslim olmayacağız. Birleşe birleşe bu ülkeye adaleti barışı huzuru ve refahı biz getireceğiz” sözlerine yer verdi.

YETKİ VARSA SORUMLULUK DA VARDIR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, geçim derdinin ve kötü ekonominin tablosunun ortada olduğunu dile getirerek, AKP iktidarına eleştirilerini sıraladı. Başta gençler olmak üzere ülkedeki herkesin geleceğe dair umudu kalmadığının altını çizen Çerkezoğlu, “Yaşadığımız bu işsizliğin yoksulluğun yüksek enflasyonun hiçbiri kendiliğinden ortaya çıkmadı. Hiçbiri tesadüf değil. Bilerek isteyerek yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar. Hayat pahalı emek ucuz bu böyle gitmez” dedi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine de atıfta bulunan Çerkezoğlu, “Yetki varsa sorumluluk da vardır diyoruz” diyerek, tüm bu yaşananlardan hesap soracaklarına dikkat çekti. İşçilerin, emekçilerin 5 acil talebini sıralayarak konuşmalarını sonlandıran Çerkezoğlu, “Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır. Tüm maaş ve ücretler en az asgari ücret artış oranı kadar artırılmalı, yılın daha başında enflasyon karşısında eriyen asgari ücret yeniden belirlenmelidir. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT’lilerin emeklilik hakları verilmelidir. Asgari ücretin üzerindeki vergi dilimi yüzde 10’a çekilmeli, dâr ve faiz gelirlerinin vergilendirildiği, çok kazananın çok vergi verdiği adil bir vergi politikası benimsenmelidir. Esnaf kuryelik/kendi hesabına çalışma/özel istihdam bürosu/taşeron adı altındaki tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır. İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımın önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır” dedi.