Önceki gün İçişleri Bakanlığı korona virüs tedbirlerinin alındığı 11 Mart'tan bu yana, kadın cinayetlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 azaldığını açıklamıştı. Bu üzerine yazılı açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu yetkilileri, “Hayat eve sığar, deniyor ama kadınlar için hayat eve sığmıyor. Karantina günlerinde Mart ayında 21 kadın öldürüldü. Ev içinde kadına yönelik şiddet artıyor. Korona günlerinde, kadına yönelik şiddeti durdurmak için acil eylem planlarının açıklanması şart. İstanbul Sözleşmesi ve 6284’ün etkin uygulanması şart. 6284 sadece bir rakam değil, kadınların yaşam şifresi. Çünkü biliyoruz, şiddetin aşısı eşitlik” diye konuştu.

İşgücüne dahil edilmiyor

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kadınların şiddetten uzak, eşit bir hayat sürmesi için ekonomik olarak güçlü olması çok önemli. Ama Türkiye’de kadınlar işgücü dahi sayılmıyor. TÜİK gerçek kadın işsizliğinin üzerini örtüyor. TÜİK’e göre, 31 milyon kadının sadece 10 milyonu işgücünde. 1 milyon 600 bin kadın işsiz. 21 milyon 200 bin kadın işgücüne dahil bile edilmemiş. Genç kadınların üçte biri ne eğitimde ne de istihdamda. Yani 23 milyon kadın istihdam dışında, yani ayrımcılığa, şiddete karşı daha korumasız. Kadınların neredeyse yarıya yakını kayıt dışı çalıştırılıyor. Göçmen kadınlar, salgın ile birlikte yoksulluğa, şiddete daha açık hale geliyor. Kadınların ev içinde yok sayılan emekleri ise giderek büyüyor. Korona günlerinde, daha fazla hijyenik koşullar gerekirken; temizlik işleri, çamaşır, bulaşık, ütü, yemek, çocuk bakımı, yaşlı bakımıyla kadınların üzerindeki yük giderek artıyor.”

Eşit ve şiddetsiz bir yaşam

Açıklamada, “İşte bu koşullarla bu sene 1 Mayıs’a gidiyoruz. Eşit, şiddetsiz bir yaşam için mücadele ediyoruz. Korona günlerinde de ‘asla yalnız yürümeyeceksin’ diyen kadınların mücadelesini Türkiye’nin dört bir yanına yaymaya devam ediyoruz. Bu 1 Mayıs’ta, tüm işçilere ücretli izin için, ekonomik eşitsizliğe ve iş gücü bile görülmemeye son vermek için, haksızlıklara, emeğimizin çalınmasına, sendikasızlığa, mobbinge karşı eşit işe eşit ücret için, ev içerisinde eşitlikçi ve kolektif emek için, korona günlerinde şiddetsiz bir yaşam için mücadelemizi daha da yükselteceğiz” denildi.

İlk dijital kadın hakları zirvesi 9 Mayıs'ta olacak


Lise öğrencileri olan Ada Uçar (15), Ayça Gürses (18) ve Tuana Güler (16) tarafından geliştirilen Blossom Together projesinin ilk ayağı olan Türkiye'nin ilk dijital kadın hakları zirvesi, 9 Mayıs 2020 tarihinde Instagram ve Twitch üzerinden canlı yayın olarak gerçekleştirilecek. Özellikle karantina süresince kadına şiddet vakalarında görülen yüzde 38.2'lik artışa dikkat çeken Blossom Together ekibi, Türkiye başta olmak üzere dünya genelinde farkındalık yaratmak adına bir dijital kadın hakları zirvesi düzenlediklerini belirtti. Zirvede iş dünyasının önemli isimlerine de yer verilecek.