Haber / Gökçe ADAR

Aliağa Atatürk Mahallesi'nde hastane alanı olarak planlanan parseller, hastane alanına ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle ibadet alanına çevrildi. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'nün sitesindeki kararnamede, “İzmir'in Aliağa ilçesi Atatürk Mahallesi'nde bulunan 1876-1878-5351-5623-5646-5649-5725 parsel alanlar, 1/500, ve 1/1000 ölçekli meri imar planında 'Hastane Alanı' olarak planlıdır. Ancak, söz konusu parsellerde hastane alanına ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle, 'İbadet Alanı' olarak planlanması talep edilmiştir” ifadeleri yer alırken ilgili parsellerde cami, Kur'an kursu, kütüphane, toplantı Salonu ve müftülük binası amaçlı imar planı değişikliğinin onaylandığı ifade edildi.

İhtiyaç analizi yapılmadı

İmar planı değişikliği hakkında konuşan İzmir Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol, yapılması planlanan caminin İstanbul Sultan Ahmet Camisi'nden iki kat büyüklükte olduğunu söyleyerek, “Cami için planda ayrılan alan yaklaşık 10 bin 800 metrekare. Cami önerisi bulunan bölgenin bu büyüklükte bir ibadet yapısına ihtiyacı olabilmesi mümkün görünmüyor. Geçtiğimiz aylarda yine İzmir'de bu büyüklüğe yakın İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kampüsü'nde bir planın onaylandığını görmüştük. Şu an yapımı devam eden Bayraklı'da adliye binasının yakınında yine benzer büyüklükte bir cami yapısı inşaatı tamamlanmak üzere. Öte yandan Ege Üniversitesi Kampüsü'nde de yine inşaatı bitmek üzere olan bir cami mevcut” dedi.

Cami projelerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Şenyol, “Son bir kaç yıldır külliye niteliğinde cami projeleri ve planları yerel idarelerin ön gördükleri ve gerçekleştirdikleri projeler değil. Bu projeler, Ankara'dan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştiriliyor. Plan raporlarını incelediğimizde hemen hemen hepsinde bilimsel bir araştırma yapılarak ihtiyaç analizi ortaya koyulmadığını da görmekteyiz” diye konuştu.

Kamuoyu ile paylaşılmalı

Cami yerine harcanacak kamu kaynağının çevre, eğitim, sağlık gibi konulara paylaştırılması gerektiğinin altını çizen Şenyol, şöyle konuştu: “Aliağa ilçesinde bu bölgede bu denli büyük bir cami için harcanacak kamu kaynağı diğer park, eğitim, sağlık gibi diğer ihtiyaçlara paylaştırılamaz mıydı? Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın kentin genelinde altyapı ihtiyaçlarını analiz edip etmediğini ve kamu kaynaklarını hangi gerekçe ile bu denli büyük ve ihtiyacın ötesinde tek bir alana yönlendirme gerekçelerini sormak isterim. Bu tür kamusal alanlara ilişkin yürütülen projelerde maddi kaynakların nasıl elde edildiğinin şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılması gerekli. Son bir kaç yılda kentin stratejik yerlerinde ihtiyacın ötesinde büyüklükte, stratejik yerlerde konumlandırılmış ve hızla yapımına devam edilen bu cami yapılarının merkezi hükümetin kentlerin muhafazakarlaşması yönünde ideolojik bir amaca da hizmet ettiğini de vurgulamak gerekir.” Başkan Şenyol, söz konusu imar değişikliğini, Şehir Plancıları Odası İzmir Yönetimi olarak değerlendireceklerini söyledi.