Çeşme'nin Germiyan Mahallesi'nde bulunan ve 2000 yılında hizmete açılan 100 devre mülk konut ve havuzlu sosyal tesisten oluşan Altın Çeşme Tatil Köyü, iddiaya göre açıldıktan birkaç yıl sonra su, elektrik ve yasal giderlerinin ödenmemesi nedeniyle icralık oldu. Yıllar içerisinde borçları katlanan tatil köyü, zaman içerisinde kullanılamaz duruma gelerek, mevcut eşyalar da talan edildi. 21 yıldan beri atıl durumda kalan tatil köyünün, devre mülk konutlarının her biri ise metruk bir bina haline dönüştü. 100 devremülk konuttan birinin tapusunun, annesi Gülden Şişman’a ait olduğunu ifade eden Görkem Şişman, tapuyu satın aldıkları firmanın kendilerini mağdur ettiklerini ve firma sahibine yıllardır ulaşamadıklarını söyledi.

'Mağdur edildik'
Mağdur edildiklerimi ifade eden Şişman, “1993 yılında annem Gülden Şişman, Çeşme Germiyan bölgesinde bulunan Altın Çeşme Tatil Köyü’ndeki devremülk usulüyle satılan konutlardan birinin tapusunu satın aldı. Tapuyu almamıza rağmen, konutu bize bir süre teslim etmediler. Satın alma işlemi gerçekleştikten sonra firma bizimle iletişime geçti. Tapu ücretini vermemize rağmen daha fazla ücret talep etti. İstedikleri ekstra ücreti ödememiz durumunda, tatil köyünden faydalanabileceğimizi söylediler. Biz de bu ücreti ödemek istemediğimizi ve elimizde oraya ait tapu senedimizin olduğunu söyledik. Talep edilen ücreti ödemediğimiz için firma sahipleri bir daha telefonlarımızı açmadı ve tapu senedi elimizde olmasına rağmen yıllarca haber alamadık. Annem, tapuyu alabilmek için şu an ki paraya göre 45 bin TL’ye tekabül eden bir meblağ ödemişti. Ne tatil köyüne gidebildik ne de paramızı geri alabildik. Çok az kişinin tatil köyünden faydalanabildiğini öğrendik. Pek çok kişinin de parasını ödediği halde konut tesliminin yapılmadığını ve verilen paraların da geri ödenmediğini duyduk. Çoğu kişi mağdur oldu. Bizim sesimizi duyun” diye konuştu.

Bakanlık yanıt vermedi
Tapuyu aldıktan 6 yıl sonra bölgenin SİT alanına dönüştürüldüğünü öğrendiklerini ifade eden Şişman, şu ifadeleri kullandı: “1999 yılında ise bölgenin SİT alanına dönüştürüldüğünü öğrendik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne başvurdum, bölgenin üçüncü derece SİT alanına çevrildiğini söylediler. O bölgenin değerlenebileceğini ve beklememiz gerektiğini belirttiler. 27 yıl geçmesine rağmen bu mağduriyetin giderilmemiş olması içler acısı bir durum. Karşımızda bir yetkili bulamıyoruz. Çeşme, Türkiye’nin İzmir’in incisi. Çok ciddi yatırım bölgesi. Böyle büyük bir mağduriyetin Çeşme’de yaşanması çok üzücü. Biz yaşadığımız bu bilinmezliğin çözülmesini istiyoruz. Sesimizin duyulmasını, mağduriyetimizin giderilmesini diliyoruz.” Gökçe ADAR Çubukçıoğlu

 

Vatandaş da şikayetçi
Tatil köyü yakınlarında bir sitede oturan Safiye Ellikçi, bölgenin içler acısı olduğunu ifade ederek, “Buranın durumu içler acısı, Çeşme'nin en gözde yerlerinden biri. Neden böyle bırakılıyor? Bir çare bulunmalı. Eskiden burası çok kıymetliydi, çok eğlenceliydi. Şimdi harabe bir yer haline geldi. Konutların içerisinde bazı göçmenlerin daha önce yaşadığını öğrendik, bölge çok kötü durumda” ifadelerini kullandı.