Haber/ Didar DEMİRCİ

Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan 19 madde TBMM'de kabul edildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının önlenmesine yönelik yaptırım kararlarının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen kanun teklifi derneklere kayyım atanmasının da önünü açıyor. Konuyla ilgili konuşan Tüm Yerel-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Özgür Işık, “Böylece İçişleri Bakanı ve valilikler, keyfi bir şekilde, derneklerin yönetimini görevden alabilecek, derneklerin faaliyetlerini geçici olarak durdurabilecek ve gerekli görürse yönetimlerine kayyım atayabilecekler, mallarına el koyabilecek. Yangından mal kaçırırcasına teklifin komisyona getirilmesi ve hemen kabul edilmesi demokratik hak arama yollarının tamamen kapatılmasına yönelik bir girişimdir” dedi. Bu düzenlemenin meclisten geçmesi ile dernekler ve kitle örgütlerinin, rutin olarak İçişleri Bakanlığı’nca her yıl denetlenebileceğini anlatan Işık, hatta demokratik kitle örgütlerinin polis, jandarma, bekçiler de dâhil kamu sıfatı taşıyan herkesin denetimine açık hale geleceğini söyledi.

Dayanışmaya darbe

Düzenlemeyle, toplumsal dayanışmanın da hedefte olduğunu ifade eden Işık, “İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine hâkim kararıyla, internet ortamında yardım toplanmasında içeriğe erişim engeli kararı verebilme yetkisinin yanı sıra, acil hastalık (SMA’lı çocuklar vb.) durumları için kullanılan yardım kampanyalarının amacına ulaşmasını engellemek için yardım toplayanlara 5 bin liradan 100 bin liraya kadar para cezası öngörülürken, bu eylemin internet üzerinde yapılması halinde 10 bin liradan 200 bin liraya kadar para cezası da uygulanabilecek” diye konuştu. 

Bayraklı Belediyesi’nde 4/B sözleşmeli memur olarak çalışan ve ikisi Tüm Yerel-Sen İzmir 2 Nolu Şube üyesi olan dört sözleşmeli memurun işine son verildi. Konuyu değerlendiren Işık, “Pandemi sürecinde, sosyal belediyecilik yapacağı iddiası ile seçilen bir belediye başkanının sebepsiz yere üyelerimizin sözleşmesini yenilememesinin nedenini anlamadık. Tüm hukuksal yollara başvuracağız ve üyelerimizin işlere dönmesi için elimizden geleni yapacağız. Bir sözümüz de AKP iktidarına. Güvencesiz olarak görev yapan tüm kamu personelinin 4/A (kadrolu memur) statüsüne geçirilmesi için acilen yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” dedi.