Karaburun Kent Konseyi, Kaynarpınar'da yakın tarihin izlerini taşıyan ve yol çalışmasında zarar gören Paşa ve Yenicepınar çeşmeleri için yetkili kurumlara 'müdahale edin' çağrısı yaptı.

İzmir'de Mordoğan-Karaburun arasında başlatılan yeni yol çalışmaları, Kaynarpınar-Karaburun arasında belirlenen çalışma noktalarında sürdürülüyor. Karaburun Kent Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Karaburun'un İnecik Mahallesi sınırları içinde, Kaynarpınar Mevkii’nde ve ana yol üzerinde bulunan Yenicepınar Çeşmesi'nin harfiyat çalışmasının altında bırakıldığını belirterek, “Arka planda eski dönem sarnıcı bulunan çeşmenin suları harfiyat altından ana yola akmaya devam etmektedir. Konu ile ilgili Mayıs 2017’de Karaburun Sivil İnisiyatif tarafından duyuru ve afiş çalışması yapılmıştı. İnecik Mahallesi sınırları içinde ve yine Kaynarpınar Mevkii’nde ana yol üzerinde bulunan, geçmiş dönemde Vali Kazım Dirik tarafından yaptırılan Paşa Çeşmesi diye bilinen ve kayıtlarda Çanaklı Çeşme olarak geçen çeşmenin kaynağı da kapanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

18222451_720829961421525_1998338964547831922_n

YETKİLİ KURUMLARA İLETİLDİ

Her iki çeşmenin de yıllardır kullanıldığı ve yakın tarihin izlerini taşıdığı vurgulanan açıklama şöyle devam etti: “Yerinde inceleme çalışmalarında rehberlik desteği sağlayacağımız belirtilerek, konuyla ilgili Yenicepınar Çeşmesi'nin harfiyat altından çıkartılarak kullanıma açılması ve Paşa Çeşmesi'nin ise kaynağının bulunarak aktif hale geçmesi ile ilgili kurumlar 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, T.C Çevre Yönetim ve Denetim Şube Müdürlüğü, T.C Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü'nden gerekli müdahalenin yapılması istendi.”