Haber / Didar DEMİRCİ

Haber Sen İzmri 6 Nolu Şube, TRT’de 22 yıldır görev yapan Deniz Salmanlı’nın ihraç edilmesi hakkında basın açıklaması düzenledi. TRT İzmir Müdürlüğü Haber Sen Temsilcilerinin düzenlediği basın açıklamasını sendikanın Kadın Sekreteri Derya Balseven okudu. Sendikanın TRT’yi eleştirileri nedeniyle hedef alındığını ve bunun sonucunda da sendikanın sosyal medya paylaşımlarından ‘cadı avına’ çıkılarak baskı unsuru yaratılmaya çalışıldığını dile getiren Balseven, “Kurum İçi Yükselme Sınavının” kadın – erkek ayrı sınıflarda yapılması kabul edilemez” dedik, kamuoyunu haberdar etmek üzere twitter çalışması yaptık, TRT yönetimi cevap vereceğine cadı avına çıkarak sosyal medya paylaşımlarımızla bizi baskı altına almaya çalıştı. Sendikamızın eylemleri basında yer bulunca, üyelerimiz üzerinde baskı uygulamak üzere tek tek soruşturma açıldı. MYK üyemizin taşınma esnasında binada fotoğraf çektiği gerekçesiyle maaşı kesildi. Ve geçtiğimiz hafta 22 yıllık şef montajcı Deniz Salmanlı bir tweeti gerekçe gösterilerek kurumdan atıldı” dedi.

USULSÜZ İHRAÇ İDDİASI

Salmanlı’ya sendikanın ‘Haremlik-Selamlık’ twitter eyleminin ertesi günü soruşturma açıldığına dikkat çeken Balseven, “Salmanlı’nın kurumdan atılma sürecinde kurum içi disiplin yönetmeliği işletilmemiştir. Sadece bir müfettişe verdiği ifade ile soruşturma hızlıca tamamlanmıştır. Sonuç olarak Deniz Salmanlı, müfettişin raporunu bile okumamış ve göreve henüz atanan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın tek bir imzası ile kurumdan ihraç edilmiştir” iddiasını öne sürdü. Balseven, hukuk devletinde suçu ve cezayı yargının belirlediğini hatırlatarak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Deniz Salmanlı’nın atılmasının asıl nedeni sendikal faaliyetler kapsamında yaptığı sosyal medya paylaşımlarıdır. TRT Harbiye binasındaki arşivin yeni yerine uygunsuz taşınması; görevde yükselme sınavının haremlik-selamlık düzende yapılması gibi. Soruşturmaya konu sosyal medya paylaşımları, sendikal faaliyetler kapsamındadır. Oysa TRT yönetimi Deniz Salmanlı’nın kişisel hesabını mercek altına alarak suç yaratma çabası içine girmiştir.” Kızıldere “olaylarının yıl dönümü paylaşımı bahane edilerek Deniz Salmanlı’nın ihraç edilmesi kabul edilemez. OHAL döneminde çıkarılan 375 Sayılı KHK’nın 35. maddesinin B fıkrasının 10. Bendine uygulanarak Deniz Salmanlı ihraç edilmiştir. 375 sayılı KHK 2018 yılında geçici olarak yürürlüğe girmiş ve 31.07.2021’de uygulanma süresi 1 yıl uzatılmıştır. Bu OHAL uygulamalarının hala yürürlükte olduğunun göstergesidir. TRT yönetimi bu yetkiyi kötüye kullanmıştır. 657 sayılı devlet memuru yasası çerçevesinde kuruma sınavla girmiş 22 yıl boyunca görevini başarıyla yapmış hakkında hiçbir disiplin soruşturması açılmamış bir devlet memurunun 375. Maddenin arkasına sığınılarak işten atılması Yetkinin kötüye kullanılmasıdır. TRT yönetimine bir kez daha sesleniyoruz yetişmiş memuruna sahip çık, kurumda iç disiplin sürecini olması gerektiği gibi işlet. Çalışanların savunma hakkını elinden alma. Hakkında kesinleşmiş yargı kararı olmadıkça hiçbir çalışanını suçlu ilan etme. Hukukçu bile olmayan kişilerin bu kadar ağır sonuçlara bu kadar kolay neden olması kabul edilemez. 22 yıllık Şef montajcı, Sendikacı, kadın hakları aktivisti, Deniz Salmanlı vaz geçmiyor. Sınavla, alnının teri ile girdiği kurumdan 2 imza ile gönderilmeyi kabul etmiyor. TRT çalışanları ve TRT de örgütlü KESK HABER-SEN olarak bir kez daha TRT yönetimini kamu hizmeti yayıncılığına dönmeye ve bu yayını yapabilecek nitelikli personeline sahip çıkmaya çağırıyoruz.”