Haber / Didar DEMİRCİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Haber Sen İzmir Şube, İzmir Posta İşletim Merkez binası önünde, PTT personeline karşı yönetimin haksız ve hukuksuz uygulamalarını eleştirdi. Haber Sen adına basın açıklamasını okuyan İzmir Şube Sekreteri Nuray Çelik, PTT emekçilerinin taleplerini ve yaşadığı sıkıntıları sıraladı. “PTT’de yaşanan haksızlıklar artık hat safhaya gelmiştir” diyen Çelik, biriken gönderiler nedeniyle dağıtım personelinin pazar günleri de çalıştırılmaya zorlandığını aktardı.

“KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILIYORUZ”

PTT’deki uygulamaların hukuka aykırı olduğuna vurgu yapan Çelik, “PTT Genel Müdürlüğünden Başmüdürlüklere gönderilen talimatlarda İHS ve firma çalışanlarına dağıtılacak gönderilerde sayı dayatması gerekçe gösterilerek iş sözleşmesinin feshedilebileceği vurgusu emekçi düşmanı zihniyetin tezahürüdür. Çalışan bir posta emekçisine yapabileceği işten fazla iş yükleyemezsiniz. Bu kanunlara aykırıdır. Posta dağıtıcıları adeta köle gibi çalıştırılıyor. Sanki 21’inci yüzyılda değil de ilkel çağlarda yaşıyoruz. Posta dağıtıcıları, haftada 6 gün çalışıyor, resmi ve dini bayramlarda doğru düzgün tatil yapamıyor, yasal hakları olan yıllık izinlerini bile kullanamıyorlar. PTT personelinin iş yükünü azaltacak ve PTT’nin verdiği hizmetin kalitesini artıracak çözüm, kadrolu personel istihdamını artırmak ve biran önce personel alımı yapmaktan geçmektedir” sözlerini kaydetti. Çelik, Avrupa’daki toplam posta çalışanı nüfusu ile Türkiye’deki nüfusu karşılaştırarak, “Türkiye’nin nüfusu 84 milyon, toplam posta dağıtım çalışanı sayısı 42 bindir. Bu rakama güvencesiz çalışan emekçilerde dahildir. Türkiye’nin coğrafik durumu, yerleşim yerlerinin konumu göz önüne alındığında, Almanya veya Fransa ile karşılaştırıldığında PTT emekçilerinin çektiği çile ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

ÇÖZÜM YOK DAYATMA VAR

PTT Genel Müdürlüğü’nün sorunları çözmek yerine dayatmacı ve baskıcı politikalarla PTT emekçilerini hayatını zindana çevirdiğini söyleyen Çelik, “PTT emekçileri, yönetimin belirlediği işlem hedefine ulaşmak için hızlı işlem yapmakta ve kendi sağlığını riske atmaktadır. Oysa bu işlemlerin kurallara uygun yapılması halinde PTT yönetiminin belirlediği hedefin üçte birini bile yapmak mümkün değildir. PTT yönetiminin insanlık dışı uygulamalarına karşı bütün posta emekçilerinin birleşerek bu zulme dur deme zamanı gelmiştir. PTT yönetimi masa başında norm kadro çalışması yapmakta, işin zorluğunu ve PTT emekçilerinin yaşadığı gerçekleri, coğrafi koşulları göz ardı etmektedir. Norm kadro çalışması alanda sendika temsilcileriyle yapılmalıdır. Masa başında yapılan norm kadro çalışması sonucu PTT emekçilerinin görev yerleri istekleri dışında değiştirilmektedir. Bu sürgündür. Sürgün aynı zamanda insan hakkı ihlalidir. Sürgünler ve haksız görevlendirmeler ve angarya çalışma durdurulmadığı sürece PTT'de eylemler devam edecektir” dedi.