Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Erten'in yaptıklarının daha fazla bilinmesi gerektiğini söyledi.

Gültepe'nin eski belediye başkanı Aydın Erten hayatını kaybedişinin 20. yılında Gültepe Toros mezarlığında bulunan kabri başındaki törenle anıldı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir milletvekillerinden Atilla Sertel, Tacettin Bayır, Kani Beko ile CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Erten'in yakınları ve arkadaşları katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer buradaki konuşmasına töreni düzenleyen Konak Belediyesi, İzmir 68’liler Platformu ve Sancar Maruflu’ya teşekkür ederek başladı. 1973-1980 yılları arasında görev yapan bir belediye başkanının ölümünün üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen hala sevgiyle anıldığını belirten Başkan Tunç Soyer, böyle bir sevgi ve saygının çok az insana nasip olacak büyük bir onur olduğunu vurgulayarak “Nasıl oldu da böyle bir insan, bu kadar büyük bir onuru, 40 sene sonra yaşıyor ve yaşatıyor. Yaptıklarının çok daha fazla bilinmesi, duyulması lazım ki şu an görev yapan bizim gibi belediye başkanları ilham alsınlar. Örnek alsınlar, model alsınlar. Hayatın turnusol kağıdı hamaset tanımıyor. 40 yıl sonra eğer bir başkan anlıyorsa, o başkan takip edilmesi, izinden yürünmesi gereken başkan demektir” diye konuştu.

“Halka arsa hibe etti”
1973’te Gültepe halkının talebiyle belediye başkanı olan ve iki kez bu görevi yürüten Aydın Erten'in halkçı ve toplumcu belediyeciliğin sembol isimlerinden olduğunu aktaran Soyer, “Dönemin ekonomik buhran koşullarında ve ülkemizi 12 Eylül darbesine götüren siyasi koşullarda; Gültepe halkı için korkmadan, doğru bildiğini cesaretle söyledi ve yaptı. Dönemin elektrik idaresinin direk kurmayı reddettiği Gültepe’de, halk ve belediye işçileriyle birlikte elektrik direkleri dikti. İzmir’in yoksul ve dezavantajlı Gültepesi’nde, sosyal konut yapılması için halka arsa hibe etti. Aydın Erten, ekmeğin, kömürün karaborsaya düştüğü o dönemde, tanzim satış mağazaları kurup Gültepe halkına güvenilir ve ucuz gıdayı, yaşamak için de en temel malzemelerin teminini sağlayan bir başkandı” dedi.

Batur'dan rekreasyon alanı açıklaması
Soyer, İzmir’in yeni yol haritasında, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin, Aydın Erten gibi İzmir’e değer katmış belediye başkanlarından aldığı mirası, İzmir’in arka mahallelerine öncelik vererek devam ettirdiğini belirtti.Konak Belediye BaşkanıAbdül Batur da Aydın Erten'in önemli bir isim olduğunu belirterek “Yiğit adamın, direnişçi adamın belediye başkanlığı yaptığı bölgede belediye başkanı olarak bu onurlu göreve seçildim. Özellikle Gültepe bölgesi bu bölgenin en önemli yerlerinden. Buradan güzel bir haberi de paylaşmak istiyorum. Aydın Erten Rekreasyon Alanı'nın tahsisini bakanlıktan 29 yıllığına aldık. Ve şimdi o bölgede çalışmalara başlayacağız. Aydın ağabeyimize yakışan bir rekreasyon alanı haline getireceğiz” dedi.

Sunuculuğunu Sancar Maruflu'nun yaptığı törende Atila Sertel, Kani Beko, Tacettin Bayır, Aydın Erten'in arkadaşlarından Zeki Günen, Okan Yüksel ve CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu da konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Aydın Erten'in mezarına karanfil bırakıldı.