Haber/ Sinan Keskin

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin geçtiğimiz yaz depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile üniversitenin Tınaztepe'deki kampüsüne taşınmasına karşı çıktıkları için haklarında soruşturma başlatılan akademisyenlerden olan Dr. Öğretim Üyesi Zuhal Çetin Özkan'a üniversite tarafından verilen kademe ilerleme ve durdurma ile maaş kesintisi cezası mahkeme tarafından iptal edildi. Geçtiğimiz yaz DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Narlıdere’de bulunan yerleşkesinden depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile Tınattepe yerleşkesinde, GSF bölümler için uygun olmayan bir binaya taşınmasına karşı çıktıkları ve düşüncelerini sosyal medya hesaplarından paylaştıkları için haklarında kadame ilerleme ve durdurma cezası ve maaş kesintisi cezası verilen akademisyenler açtıkları iptal davasın kazandı. Son olarak Dr. Öğretim Üyesi Zuhal Çetin Özkan'ın açtığı davanın da sonuçlanması ile akademisyenlerin tamamı için üniversite tarafından verilen cezalar iptal edilmiş oldu.

Eğitim Sen avukatları Nedim Değirmenci ve Birgül Değirmenci Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün bu uygulamaları hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İzmir 5. İdare Mahkemesi yapılan başvuruyu değerlendirdi ve karara bağladı. Mahkeme karar metninde şu ifadelere yer verdi; “Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları ile çerçevesi çizilen başkalarının hak ve özgürlüklerine müdahalede bulunmayan ve içeriği itibariyle ifade özgürlüğü kapsamında olan eylemler olduğu, kamu hizmetinin yürütülmesine engel olan ve/veya amiri, iş arkadaşları, personeli, hizmetten yararlananlar veya öğrecileri hakkında gerçeğe aykırı açıklamalar veya haksız isnatlar içermediği, eyleminin kendi düşünce ve görüşlerini ifade etme kapsamında olduğu sonucuna varılmış olup, davacının eylemi nedeniyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Öte yandan dava konusu işlem hukuka aykırı bulunmakla, davacının işlem nedeniyle uğradığı kayıpların tazmini Anayasal bir zorunluluktur.”

Kararı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyuran Özkan, şu ifadeler kullandı; “Sendikalı olmak bir haktır. Bir güvencedir. Bu süreçte yanımızda olan, birlikte mücadele ettiğimiz ve birlikte kazandığımız sendikamız Eğitim Sen İzmir Üniversiteler 3.Nolu Şubesi ve Avukatları Nedim Değirmenci ve Birgül Değirmenci'ye sonsuz teşekkürler. Haksızlıklarla mücadele ederken yalnız olmamalıyız.”

GSF'nin taşınması sürecinde karar itiraz eden ve görüşlerini sosyal medyadan paylaşan Prof. Dr. İbrahim Yavuz Yükselsin, Prof. Dr. Semih Çelenk, Prof. Mümtaz Sağlam, Prof. Gülay Sağlam, Dr. Öğr. Üyesi Zuhal Çetin Özkan, Dr. Burak Bakır hakkında kademe ilerleme ve durdurma ile maaş kesintisi cezası verilmişti. Bu süreçte maruz kaldıkları muamele nedeniyle Prof. Mümtaz Sağlam, Prof. Gülay Sağlam emekliliklerini isteyerek üniversiteden ayrıldı.

ÜNİVERSİTENİN SAVUNMASI

Üniversite rektörlüğü ise akademisyenlere verdiği cezayı şu sözlerle savundu: “Bir kısım öğretim üyeleri sosyal medya ve yazılı basında üniversite aleyhine küçük düşürücü paylaşımlar yaptı. Akademisyenler, üniversite tüzel kişiliğinin zedelenmesine yol açıp taşınmama konusundaki iradelerini hukuka aykırı olarak ortaya koydu.” Rektörlük ayrıca, akademisyenlerin öğrencileri güvenliği bulunmayan binada kalmaya teşvik edecek davranışlarda bulunduklarını, taşınma sürecini ‘kargaşa ortamına soktuklarını’ iddia etti. Saydığı bu gerekçelerden dolayı, disiplin cezası işleminin yasal düzenlemelere uygun olduğunu belirtti.