HABER/ Sinan KESKİN

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni Narlıdere Kampüsü’ nden Tınaztepe’ deki rektörlük için tasarlanan, atölyesi ve sahnesi olmayan binaya taşınmaya zorlayan rektörlüğün, fakültede görevli akademisyenlerin, aralarında yüksek değerde sanat eserlerinin de bulunduğu kişisel eşyalarını taşımaları için seçtiği yol bu kadarına da pes dedirtti. Rektörlük, akademisyenlerin odalarını boşaltmaları için her birine 5'er adet çuval gönderdi. Akademisyenler karşılaştıkları muameleye tepkilerini, odalarına bırakılan patates çuvallarının fotoğrafını sosyal medyadan paylaşarak gösterdiler. Resim bölümü öğretim üyelerinin odalarında bulunan tablolar ile çuvalları yan yana koyara paylaştıkları fotoğraflar durumun vahametini gözler önüne serdi.

Utanmaktan yorulduk

Sahne Sanatları bölüm başkanı Prof. Semih Çelenk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün bize hoca başı beşer tane çuval dağıttılar. Eşyalarımızı buna koyup ağzını bağlayıp bırakacakmışız… Biz o arada somut kanıtlarla bir ofis binasında neden tiyatro eğitimi yapamayacağımızla ilgili bölüm kurulu kararı alıyorduk. Beş çuval. Yoksa sizin çuvalladığınızın bir simgesi mi bu çuvallar? Sizin yerinize her gün utanmaktan yorulduk. İstediğimiz çuvaldan başlayabiliyor muyuz hocam?” ifadelerini kullandı.

Bilgi edinme hakkı

 Öte yandan GSF kampüsünün depreme dayanıksızlığı gerekçesiyle boşaltılarak Tınaztepe Yerleşkesi’ne taşınması kararıyla ilgili öğrenci ve akademisyenlerin tepkileri de sürüyor. Öğrenciler üniversite kararına, Tınaztepe’de eğitim imkanlarının yetersiz olduğu yönünde itiraz etmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer fakültenin taşınmaması için kendisine ulaşan öğrencilerin çağrısına kulak vermiş taşınması planlanan fakültenin bugünkü binasını sağlamlaştırmak için her türlü desteğe hazır olduklarını söylemişti. Öğrencilerin itirazlarının ardından rektörlük okulun resmi twitter hesabından deprem riski değerlendirme raporlarını paylaşarak, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üstleneceği ve çalışmalarını da ivedi şekilde başlatacağı resmi protokolü, Büyükşehir Belediyesi ile yapmaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek isteriz” denilmişti. Çözüm sürecine girdiği düşünülen kriz, rektörlüğün çuval hamlesiyle yeni bir boyut kazandı. Öte yandan öğretim üyeleri GSF kampüsünün depreme dayanıksız olduğu ve boşaltılması gerektiğine ilişkin resmi kararın kendilerine yazılı olarak verilmesi için bilgi edinme hakkı kapsamında rektörlüğe bireysel olarak başvuruda bulunmaya başladılar.