Haber/  Didar DEMİRCİ

İzmir’in Aliağa ilçesindeki gemi söküm tersanelerinde çalışan işçiler, 11 Şubat 2022 günü daha iyi şartlarda çalışmak ve ücretlerinde artış talebiyle iş bırakmıştı. Her geçen gün büyüyen iş bırakma eylemleri Aliağa’daki tüm gemi söküm işçilerinin dahil olmasıyla devam etmişti. Söz konusu eylemler yaklaşık 10 gün sürdü. Patronların her türlü baskısı altında geçen eylemlerin ardından işçiler taleplerine karşılık buldu ve işine geri döndü. Ancak, geri dönen işçiler arasında hakları için direnişi başlatan 15 işçi yoktu. Çevredeki 5 gemi söküm patronu, sendikasız ve güvencesiz çalıştırdıkları işçileri, haklarını aradıkları için işten çıkardı. Dörtel, BMS, Metaş, Ersay ve Bereket adlı şirketlere ait gemi söküm tesislerinde çalışan toplam 15 işçinin işten çıkarılması hakkında bilgi veren Limter İş Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Demiral, “Sendikasızsanız patrona güven olmaz” dedi.

'HAKLARIN GARANTİSİ YOK'

İşçilerin sendikalı olmadıkları sürece haklarını alabileceklerinin bir garantisinin olmadığını belirten Demiral, şöyle konuştu: “Sendikalı olmadıkları sürece bu işin garantisi yok. İşverenin keyfine göre bir durum gelişir. Bu da olumsuz bir sonuç doğurur. Biz bunu söyledik. Ama arkadaşlar biraz fevri davrandılar ve güçsüz kaldılar. Patronlar, kesinlikle işten atılmayacaklarını söylediler ama sermaye bu durur mu? Şu anda geri işe alım yok.”

Öte yandan Demiral, işten çıkarılan 15 işçinin, gazetecilere süreçle ilgili bilgi verdiği ve direnişi başlatmada öncü olduğu için işten çıkarıldığını söyledi. Demiral, son olarak Limter İş Sendikası olarak işçilere çağrı yaptıklarını belirterek, “Her şartta yanınızdayız” diye konuştu.

'ŞARTLAR ZOR OLDUĞU İÇİN'

Hakları için önce iş bırakan, ardından da istifa eden Ersay Gemi Söküm şirketinde çalışan Erdem Pektaş, direniş sonrası iş huzurunun bozulduğuna dikkat çekti. Pektaş, “Benim şartlarım orada iyi değildi. Elden para alıyordum, iş kıyafeti verilmiyordu. Daha bir sürü neden sıralayabilirim. Bu gerekçeler nedeniyle ve iş ortamındaki huzursuzluk nedeniyle işten çıkışımı istedim” ifadelerini kullandı. İşçilere destek veren İzmir Barosu’na üye avukatlardan Av. Ali Ekiz, işten çıkarılan bir işçinin vekaletini aldığını, şu anda arabulucu sürecinde olduklarını dile getirdi. Ekiz, işçilerin devamsızlık yaptıkları gerekçesiyle 25/2’den tazminatsız çıkışlarının verildiğini söyledi. Ayrıca işçilere patronların baskısının devam ettiğini dile getiren Ekiz, patronların işçileri, tek tek sorguya çekildiğini ve ‘Neden iş bıraktınız, neden eylem yaptınız…’ şeklinde sorular sorulduğunu aktardı.