HABER/ Gökçe ADAR

İzmir Bornova Belediyesi'ne ait Borbel Personel AŞ'de devam eden TİS görüşmelerinde greve bir gün kala taraflar anlaşma sağladı. İşçilerin aldıkları maaşlar, 580 ile bin 115 lira arasında arttı

İzmir Bornova Belediyesi'ne ait Borbel Personel AŞ'de devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde tarafların anlaşamaması üzerine, sendika temsilcileri, belediye binasına grev kararını asarak, 11 Nisan'da greve çıkacaklarını açıklamıştı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla'nın ardından seçilen Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, grev öncesi sendika temsilcileri ile görüşerek anlaşmayı sağladı. Belediye binasında yapılan görüşmede, tarafların uzlaştığı kaydedildi.

Anlaşmaya göre, işçi maaşlarında 580 ile bin 115 lira arasında artış olacak. İl dışında görevli olan işçilere her gün ek yevmiye ödenecek. Ayrıca, üç ayda bir, bütün işçilere temizlik yardımı yapılacak. Uzlaşılan anlaşma ile birlikte, ücretli sosyal izinlerde de artış sağlandı. Belirlenen idari izinlerde de çalışan işçilere her gün için bir gün ücretli izin verilecek. Doğum yapan kadın işçilere ise ek 8 hafta izin ve kadın işçilere ayda bir gün izin verileceği öğrenildi. Öte yandan engelli çocuğu olan işçilerde yılda 10 günlük izin alabilecek.

KHK'lılar belediyeye geçti

Bornova Belediyesi’nin taşeron şirketlerde çalışan bin 200’ün üzerinde işçi ise kadro düzenlemesini içeren KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile birlikte belediye şirketi Borbel Personel A.Ş.'ye geçiş yaptı. Sözleşmeyle birlikte KHK kapsamında işçilerin, asgari ücrete gelen zamdan faydanalabileceği kaydedildi. KHK kapsamında çalışan işçilerin Bornova Belediyesi'nin park bahçeler, temizlik, fen işçileri gibi 20'ye yakın birimde çalıştığı bilgisine ulaşıldı. Genel İş İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Kemal Köroğlu, imzaladıkları sözleşmenin işçiler için verimli bir sözleşme olduğunu söyleyerek, “Bornova Belediyesi Eski Başkanı Olgun Atilla, bizim ile görüşmemişti. Ancak Mustafa İduğ, mazbatasını alır almaz bizim ile masaya oturarak toplu sözleşmemizi imzaladı. Bizim önem verdiğimiz idare maddeler vardı. Bu maddeler üzerinde de uzlaştık. İşçilerimizin büyük bir kısmı sözleşmeden mutlu” diye konuştu.