Kocaeli Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ve plastik otomotiv parçaları üreten Farplas firmasında işçiler, ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için geçen hafta iş durdurma eylemi yapmıştı.

Eylemin ardından Farplas bünyesindeki 150'ye yakın işçi, çağrıldıkları otelde taşeron firmaların avukatları feshi bildirimiyle işten atıldı. 

Buna karşı fabrikada eyleme başlayan işçiler, atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakları için fabrikaya kapandı. İşçiler, polis müdahalesine karşı fabrikanın çatısına çıktı. 

İşçilerin eylemi devam ederken polis ekipleri fabrikaya girdi. İşçilerin örgütlü olduğu Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada "Farplas işçilerini polis yaka paça gözaltına alıyor. Drone ile tespit edilen işçiler ters kelepçe takılarak minübüslerde bekletiliyor 50 kadar #Farplas işçisi hala çatıda. “Aşağı atlarız” diyerek saldırıyı protesto ediyorlar" denildi.

HERKES GÖZALTINDA!

Cumhuriyet.com.tr olarak ulaştığımız Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube yetkilisi, Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın ve Şube Sekreteri Engin Kulu'nun da aralarında olduğu yaklaşık 200 işçinin gözaltında olduğunu, sendika yöneticileri ve işçilerin Gebze İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifadelerinin sürdürdüğünü ve bekleyişe devam ettiklerini söyledi.

Öte yandan üretimin durduğu fabrikanın polis kuşatması altında olduğu ve fabrikanın bulunduğu OSB alanına 'yabancı plaka'lı araçların alınmadığı belirtiliyor.

İSTANBUL İŞÇİ SENDİKALARI ŞUBELER PLATFORMU: FARPLAS İŞÇİSİ YALNIZ DEĞİLDİR

Farplas işçilerinin gözaltına alınması üzerine İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu bir dayanışma metni yayınladı. Metinde şunlar ifade edildi:

"Anayasal bir hak olan sendika hakkını kullanan işçiler akıl almaz baskılarla karşılaşıyor. Sendika hakkını kullanan işçilere yapılan saldırının son örneğini ise Farplas işçilerine yapılan saldırıda görüyoruz. Farplas işçisi yasal haklarını kullanmış sendikaları Birleşik Metal-iş sendikasına üye olmuşlardır. Sendika çoğunluğu sağlamış ve bakanlığa başvuru yapmıştır. Bu gelişmelere tahammül edemeyen Farplas patronu 100 işçiyi işten atmıştır, atılan arkadaşlarının işe geri alınması ve sendikal haklarının kabul edilmesi talebi ile fabrikaya kapanan ve çalışmama hakkını kullanan işçilere adeta şafak operasyonu düzenlenmiş ve 200 arkadaşımız gözaltına alınmıştır.

Bu süre içerisin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Farplas patronuna 'işçiler tercihini yapmıştır yasalara uy' demek yerine olup biteni izlemiştir. İç işleri bakanlığı 100 işçiyi, usulsüzce işten atan patron hakkında işlem yapmak yerine hak arayan işçileri gözaltına almıştır. Adalet Bakanlığı yasaları çiğneyen patrona dur demek yerine adeta anayasanın örgütlenme hakkı ihlal edilirken olup biteni görmezden gelmeyi tercih etmiştir. İşçilerin işten atılması da gözaltına alınması da suçtur ve derhal serbest bırakılmalı ve işlerine sendikal hakları ile birlikte dönmelidirler. Tüm bu akıldışı gelişmeleri İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak kınıyor ve tüm üyelerimizle Farplas işçilerinin yanın da olduğumuzu ilan ediyoruz. Örgütlü olduğumuz her yerde Farplas işçilerinin şanlı mücadelesini paylaşacak dayanışmayı büyüteceğiz. Bir yerde işçi sınıfının haklarına bir saldırı varsa o saldırı lokal değildir, Farplas işçilerine sendika hakkını kullandırtmayan zihniyet bütün sınıfımızın sendikal haklarına saldırmaktadır. Bu nedenle sadece Farplas işçilerinin sendikal hakları için değil aynı zaman da hepimizin sendikal hakları için sesimizi yükseltmeli ve Farplas işçilerinin yanın da yer almalıyız."

SERBEST BIRAKILDILAR

Sabah saatlerinden beri Gebze Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan işçiler, serbest bırakıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada "Sendikal hakları için direnen ve gözaltına alınan 200 arkadaşımız, ifadeleri alındıktan sona serbest bırakıldılar.  Şubemizde yapılan toplantı ile mücadelenin bundan sonra nasıl sürdürüleceği kararlaştırılıyor. Yanımızda olan, destek veren tüm dostlara teşekkür ediyoruz" denildi.