Salihli yakınlarındaki Marmara Gölü’nün su seviyesinde 1990’lı yıllarda başlayan gerileme bu yıl iyice belirginleşti. Göl suları sahilden yüzlerce metre uzaklaştı.

Haber / Engin YAVUZ

Salihli yakınlarında bulunan ve depoladığı su ile çevredeki birçok köyün tarım alanlarının sulanmasını sağlayan Marmara Gölü bütünüyle kurumak üzere. 302 milyon metreküp su depolama kapasitesi bulunan göldeki suyun azalma süreci sıcak geçen yazın ardından sonbaharda beklenen yağışlar da düşmeyince hızlandı. Bölgeye Eylül ve Ekim aylarında kaydedilen metrekareye 47 kilogramlık yağış göldeki su seviyesini hiç etkilemedi. Göl suları sahillerden hızla uzaklaşırken göl tabanı kuraklığın da etkisiyle çöl yüzeyine benzemeye başladı. Göldeki miktarında 1990’lı yıllarda başlayan gerileme son yıllarda artık daha belirgin bir hale geldi.
Küçük bir göl iken 1932-1950 yılları arasında yapılan çalışmalarla 8.500 hektar genişliğinde önemli bir rezervuar haline getirilen Marmara Gölü’ne birkaç yıldır Demirköprü Barajı’ndan pompa istasyonu ile su aktarılarak kuruması önleniyordu. Sıcak ve kurak yaz mevsiminin Demirköprü Barajı’ndaki suyun da azalmasına neden olmasıyla sonucu Marmara Gölü’ne su akışı da durdu. Marmara Gölü’nün kuruma aşamasına gelmesi, bölgede konaklayan ve beslenen yüzlerce cins su kuşunun yaşamını ve göldeki balık avcılığını da olumsuz etkiliyor.

DDD
TARIM ALANI OLDU

85 bin dönüm alana sahip göl alanının 20 bin dönüme gerilemesi çevrede bulunan köylülerin yaşam şeklini de değiştirdi. Bir zamanlar balıkçılıkla uğraşan köylüler gölde balık miktarı da hızla azalınca gölün kuruyan yatağını işleyerek tarıma başladı. Bir zamanlar göl suları altında kalan yaklaşık 15 bin dekar arazi Kemerdamları, Pazarköy, Tekelioğlu, Yeniköy, Kılcanlar, Sazköy ve Hacıveliler köyleri tarafından şimdi tarım alanı olarak kullanılıyor.