Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Karting Kulübü tarafından Güzelbahçe Yelki'de yapılacak olan Go-Kart pisti projesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayladı. İzmir Karting Kulübü Başkanı Mehmet Yaman, pistin faaliyetine korona virüsün engel olduğunu ifade ederek, salgın tehdidinin ortadan kalktığı an pistin açılacağını söyledi. Yaman, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay geldi ancak sağlığın korunması gereken bir dönemde olduğumuz için pist şu an faaliyette değil. Üstelik yapmamız gereken bazı çalışmalar var. Bu süre içerisinde biz de onları tamamlayacağız" dedi.

Go-Kart pistiyle ilgili yanlış bir algının olduğunu ileri süren Yaman, "Go-Kart gündeme taşındığından beri bir sürü yalan yanlış iftiralar ile mücadele ediyorum. Bu kişileri kaç kez alana davet ettim. Bilimsel veriler hazırladım. Kendilerine sunmak istedim. Ancak bu alan olmasın da neresi olursa olsun gibi bencil bir tavırdan öteye gitmediler. Bu zararlı bir şey olsa dünya ülkeleri bu işe zaten izin vermezdi. Defalarca araçların doğayı kirletmeyeceğini söyledim. İtiraz edenlerin kendi bindikleri şahsi araçların yaydığı kirlilik, piste kullanılacak olan araçların yayacağı kirlilikten 30 kat daha fazla. Alana dünya standartlarında bir hizmet uyguladık. Yasal olarak tüm adımlara uyarak izinleri aldık" dedi.

Ücretsiz eğitimler sağlacak

Bölge halkının konuyu bir kan davasına çevirdiklerini dile getiren Yaman, şöyle konuştu: “Pistimizin karşısında çıkarlarına uymayan, işine gelmeyen, yanlış bilgileri yayan bir grup var. Bu durumu kan davasına çevirdiler. Proje alanını adeta savaş alanı gibi gördüler. Fakat Go-Kart projesi kendini ispat edecek ve sağladığı faydaları hem kentimiz hem de ilçelere gösterecek. Biz bu alanda, kentimizin spor geleceği için, çocuklarımız için ısrar ettik. Pistimiz faaliyete girdiği zaman en küçük öğrencimiz 4 yaşında olacak. Sporcular hakettiği tesiste eğitim görecek. Farklı etkinlikler yapılacak. Çocuklarımıza ve gençlerimize ücretsiz eğitimler sağlanacak. Çocuklarımızın zararlı maddelerden, kötü ortamlardan uzak durması için katkı sağlayacağız. Önce İzmir için daha sonra ise ülkemiz için çok önemli bir değere sahip olacak. Pes etmedik. Çalışmaya da devam edeceğiz.”

İtiraz davaları sürüyor

Bakanlığın onaylamasına rağmen projeye karşı itiraz davalarının sürdüğünü de hatırlatan Yaman, "İtiraz davaları sürüyor. Özellikle bölge halkından oluşan GÜL-DER bu itiraz davalarını devam ettiriyor. Bu durumu doğa katliamı olarak gösteriyorlar. Ağaçları kestiğimizi iddia ediyorlar. Biz bırakın ağaç kesmeyi, pist açıldıktan sonra 1 milyon ağaç dikeceğiz" diye konuştu. Yaman, pistte verilecek olan faaliyetleri ise şöyle özetledi: "Dünyada 2 ülkede olan reflex koordinasyon merkezi, tenis kortları (4 adet) çocuklar için trafik eğitim parkı, yarı olimpik yüzme havuzu, karting pisti, monkey park, zip line, hayatta kalma eğitimleri, oyun parkı, tırmanma duvarı, defansif ve ofansif sürüş eğitimleri, 3 ile 5 yaş arası balance bisiklet etkinlikleri, uçurtma şenlikleri, havuzda başlangıç dalış eğitimleri." 

Şahbaz: Keşif aşamasında

Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜL-DER) Başkanı Tuğrul Şahbaz ise daha önce de bakanlığın projeye yönelik bir imar planı hazırladığını hatırlatarak, sürecin mahkeme keşif aşamasında olduğunu ileri sürdü. Şahbaz, "GÜL-DER olarak bizim açtığımız dava sürüyor. Mahkeme, alanda keşif yapılmasına karar verdi. Bilirkişi ücretleri ödendi, şimdi bu aşamayı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.