Haber/ Didar DEMİRCİ

Öz Gıda-İş Sendikası ile yapılan toplu sözleşmede haklarının korunmadığını savunan Özgörkey Gıda Fabrikası işçileri, DİSK Gıda-İş’te örgütlenmeye başladı. Bunun üzerine İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan Özgörkey Gıda Fabrikası’nın önünde işçilerle bir araya gelen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Gıda İş Ege Bölge Temsilciliği, basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını DİSK Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden, okudu. Hayat pahalılığına dikkat çeken Öden, işçilerin zam talebini hatırlattı.

İŞÇİLER MUHATAP BULAMADI

Öden, 25 Ekim 2021 tarihinde yapılan toplu sözleşmede işçilerin elde ettiği hakları sıralayarak, “Bu işyerinde zaten ne toplusözleşme sürecinde ne de toplusözleşme imzalanırken işçinin iradesi hiçe sayılmış ve hiçbir şekilde işçi arkadaşlarımıza danışılmadan kapalı kapılar ardında sözleşme imzalanmıştır. Bunun üzerine sendika yetkilileri ve temsilcilerle iletişime geçen işçi arkadaşlarımız tepkilerini ortaya koymuş ve ek zam talebinde bulunmuşlardır. Bu kez de işçi arkadaşlarımızın ifadesiyle adeta ‘dalga geçer gibi’ maaşlara yüzde 2, yüzde 5 ve yüzde 9 oranlarında işçiler arasında farklılık gözeterek komik bir zam uygulanmıştır. Bu duruma tepki gösteren işçi arkadaşlarımız tekrar sendika yetkililerine ulaşmaya çalışsa da ya kendilerine ulaşamamış ya da ulaşsalar da talepleri asla dikkate alınmamıştır” dedi. İşçilerin ek zam talep ettiğini, ikramiyelerde ve mesai ücretlerinde iyileştirme istediğini ve banka promosyonlarını ödenmesini beklediğini vurgulayan Öden, bu talepleri karşısında işçilerin muhatap bulamadığını söyleyerek, “Bu nedenle işçi arkadaşlarımız üye oldukları sendikadan istifa ederek, sendikamıza başvurdular” dedi.

DÖRT İŞÇİ ÇIKARILDI

Sendika değiştirdiği için dört işçinin işine son verildiğini hatırlatan Öden, “Umudunu sendikamıza ve Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenerek hakları için mücadele etmekte gören işçi arkadaşlarımızın davası, artık bu günden itibaren sendikamızın, DİSK’te örgütlenen on binlerce işçinin ve ülkenin her yerinde benzer taleplerle mücadele eden işçi kardeşlerimizin davasıdır. Bilinmelidir ki; haksız yere işten atılan arkadaşlarımız işlerine geri dönene kadar, Özgörkey Gıda işçilerinin ekonomik ve sosyal hakları karşılanana kadar bu mücadelemiz artarak sürecektir. Sendikamız Gıda-İş, hukuki, demokratik ve meşru her türden mücadele ile işçi arkadaşlarımızın yanında olmaya devam edecektir. Bu günden sonra, başta Özgörkey Gıda fabrikasında çalışan işçi kardeşlerimiz olmak üzere, Torbalı havzasında bulunan 25 bine varan gıda işçileri güçlerimizi birleştireceğiz” sözlerini kaydetti.