Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çöp Basım Merkezinde, çöpleri toplama yetkisini ihale yoluyla taşeron bir firmaya vermeye hazırlandığını iddia eden DİSK’e bağlı Genel İş İzmir 2 ve 3 Nolu Şubeler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çöp Toplama Merkezi önünde bir araya gelerek bu karardan vazgeçilmesini talep etti. Konuya ilişkin basına açıklama yapan DİSK Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral, “Taşeronlaşma, işçinin kölece çalıştırılması ve istendiği zaman da patron tarafından işten atılması demek. Ve aynı zamanda taşeron firmanın işçinin sırtından zengin olması demek. Biz geleceğimizi kader saymadık, örgütlü mücadele ile İzmir Büyükşehir Belediyesinde de taşeronlaştırmaya karşı kazandık. Bunu işçinin örgütlü gücü ve mücadelesi ile 2017 yılında sözde taşeronu kaldıran kararnameden önce kazandık” diye konuştu.

“Sosyal belediye taşerona izin vermez!”

Kamu hizmetinin Anayasa’da da belirtildiği gibi kadrolu, güvenceli personel tarafından yürütülmesi gerektiğini savunduklarının altını çizen Saral, “Belediyelerde özellikle sosyal belediyecilik anlayışını savunan belediyelerin taşeron sistemini yeniden belediyelere sokmaları kabul edilemez. Hükümet ve yerel yönetimler taşeronu kaldırdık diyerek ortalıkta gezerken İzmir Büyükşehir Belediyesinde maalesef hizmet alım adı altında taşeronlaştırmayı yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Son bir yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesinde Katı Atık Tesislerinde, parklarda, İZSU’da, araç kiralama yöntemiyle personel alınmakta ve bu işçiler kadrosuz güvencesiz asgari ücretle çalıştırılmaktadır. Meslek fabrikalarında emekçiler dahi taşeron sitemiyle çalıştırılmaktadır. Tüm bunlar taşeron sisteminin İzmir Büyükşehir Belediyesinde hızla yaygınlaştırılmaya çalıştırıldığını göstermektedir. Belediye işçileri arkadaşlarımız tarafından yapılan bu işlerin taşeron bir firma aracılığıyla yapılmasına asla kabul etmiyoruz” açıklamasını yaptı.

“Kazanılmış haklarımıza tehdittir”

Büyükşehir Belediyesinin taşeron sistemini bir istihdam biçimi olarak tercih etmesine tepkilerini dile getiren Saral, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“İşçilerinin kazanılmış haklarına bir tehdittir. Tüm işçilerin bölünmesi, daha fazla sömürülmesi ve belediye kaynaklarının bir avuç taşerona peşkeş çekilmesidir. Bunu kabul etmiyoruz. Buradan bir kez daha belirtiriz ki işçiyi aynı zamanda bölen, taşeron sistemi derhal kaldırılmalıdır. Taşeron yoluyla yapılan hizmetler, ihaleler iptal edilmeli. Sosyal belediyecilik anlayışına uygun bir şekilde işçi alımları yapılmalı, belediye hizmetleri kadrolu personellerle yürütülmelidir.”