Haber / Didar Demirci

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği, DİSK’e bağlı sendikalarla Cumhuriyet meydanında ‘Geçinemiyoruz’ mitingi düzenledi. Binlerce DİSK üyesi işçinin toplandığı miting alanında, “Geçinemiyoruz: Emekten, halktan yana bütçe için omuz omuza” sloganları atılarak AKP Hükümeti istifaya davet edildi. Basın açıklaması öncesi bir araya gelen sendikalı emekçiler Kordon, Pasaport ve Şair Eşref Bulvarı üzerinden 3 farklı noktadan Cumhuriyet Meydanı’na slogan atarak yürüdü. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, diğer sendikalara ve konfederasyonlara genel grev çağrısında bulundu.

‘BIÇAK KEMİKTE’

Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, miting alanında işçilere seslenerek, “İnsanca bir yaşam istiyoruz. Artık geçinemiyoruz. Bıçak kemikte. İktidara gelirken ileri demokrasi için geldiniz herkese anayasa haklarını saygı göstereceği, sendikalılara saygı göstereceğiz dediniz. Örgütlenmenin önündeki engeli kaldırmadınız. Yargı süreçleri hala devam ediyor. Kamuda taşeronlaşmayı kaldıracağız ücret eşitsizliği kaldıracağınız dediniz ama hala ücret eşitsizliği devam ediyor. Emeklilere vaatte bulundunuz, emekli bir ev araba alıyordu, çocuklarını okutabiliyordu. Bugün tüm emekliler isyanda emekliler geçinemiyor. Emekli maaş bağlanma oranları düşürüldü” diye konuştu.

‘HER GEÇEN GÜN ALEYHİMİZE İŞLİYOR’

Alanda emekçilere seslenen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Geçinmek istiyoruz: Gelirde adalet, vergide adalet” diyerek, “1 Ekim’den beri Türkiye’nin dört bir yanında işyeri işyeri, meydan meydan taleplerimizi yükseltiyoruz. Ülkeyi yönetenler ısrarla yükseliş, şahlanış masalları anlatırken bizler gerçekleri anlatıyoruz, taleplerimizi haykırıyoruz. Siz hangi yükselişten bahsediyorsunuz. Bizim her gece uykularımız kaçıyor. Yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız bilmiyoruz. Her sabah yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Dün aldığımızı bugün alamıyoruz. Her sabah paramızın döviz ve zamlar karşısında adeta pula döndüğünü görüyoruz. Her gün paramızın pula dönmesiyle emeğimiz pula dönüyor” sözlerini kaydetti.

‘BU KADERİ BİZ BOZACAĞIZ’

Avrupa’nın en düşük ikinci asgari ücretinin Türkiye’de olduğunu hatırlatan Sarı, “Bugün durum daha da kötü. Patronlar rekabet gücü kazansın diye sadece Avrupa’nın değil dünyanın en ucuz işçilerinin yaşadığı ülkelerden biri haline geliyoruz. İşçisi çiftçisi bankalara borçlu, emeklileri aç, gençleri işsiz bir ülke yarattılar. Gel Vatandaş Gel. Dünyanın en kelepir emekçileri, en kelepir memleketi diye hava atıyorlar. Yeter artık! Bu kaderi biz yazmadık ama bozacak olan biziz. “İş bulamıyoruz” diyenler, “barınamıyoruz diyenler”, “geçinemiyoruz” diyenler omuz omuza bu gidişe son vermek zorundayız. İşçinin patronundan yüksek oranda vergi verdiği bu adaletsiz düzene son vermeliyiz” dedi.

‘SEÇİMDEN SEÇİME VAATLER’

Hükümetin işverenleri SGK indirimi, vergi indirimi, teşvik diyerek beslediğini söyleyen Sarı, “İş milyonlarca işçiye, emekçiye, emekliye gelince seçimden seçime vaatler verip sonra unutuyorlar. Yaptıkları bütçe yasaları ile fakirden alıp zengine veriyorlar. İşsizlik Sigortası Fonu’nu bile işverenlere aktaracak kadar pervasızlaşıyorlar. Milyonlarca işsiz varken bizden alıp patronlara veriyorlar” ifadelerini kullandı. 2002 yılından bu yana Kişi Başına Gelirin 12 kat artığını belirten Sarı, “Ama bu sürede ücretlerin sadece 6-7 kat arttığını söylemiyorlar. “Asgari ücreti enflasyona ezdirmedik” diyorlar ama büyümeden pay alamadığımızı gizliyorlar” dedi. Asgari ücretlinin geçinemediğinin, enflasyon karşısında ezildiğinin altını çizen Sarı, TÜİK verilerini eleştirdi. Sarı, “Öyle bir market, öyle bir Pazar, öyle bir çarşı yok bu ülkede. Gerçek enflasyon oranında ücret artışı da yetmez. Her gün televizyonlara çıkıp bu ülke büyüyor, şahlanıyor diye övünüyorsunuz. Kim üretiyor, biz. Kim alın teri döküyor, biz. Kim çalışıyor, biz. Ekonomiyi kim büyütüyor, biz. Peki neden bizim ekmeğimiz büyümüyor. Eğer dediğiniz doğruysa, eğer ülke büyüyorsa, işçiler de büyümeden payını almalıdır. Gelirde adalet sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

YA İŞÇİLERİN YA İKTİDARIN KARA KIŞI OLACAK

Hükümete eleştirilerini sıralayarak, ‘Geçim sorunumuza çözüm istiyoruz’ diyen Sarı, asgari ücret görüşmelerine dikkat çekti. Sarı, “Bakın, TBMM’de 2022 yılı bütçesi için çalışmalar başladı. Asgari ücret ise Aralık’ta belirlenecek. Yine dar gelirlilerden alınıp patronlara verilecek. Yine saraya, sermayeye, savaşa bütçe ayrılacak, emekçiler unutulacak. Oysa bu ülkenin Anayasasında Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal devlet olduğu yazıyor. Bütçe ve asgari ücret belirlenirken sosyal devlet gibi davranın. Anayasa’ya uygun davranın. Bu ülke bu halk artık nefes almak istiyor. 2022 karakışına karşı halkın ekmeğini savunmak için bütçede ve asgari ücrette acil önlemler istiyoruz! Gelirde ve vergide adalet istiyoruz. Bu kış kara kış olacak. Ya işçilere emekçilere ya da sesimize kulak tıkayan iktidara” diye konuştu.