İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze'ye yönelik hava saldırıları gece boyunca sürerken, gerilimde ölen Filistinlilerin sayısı 103'e yükseldi. Hamas yönetimindeki Gazze'nin sağlık bakanlığından yapılan açıklamada, hava saldırılarında en az 27’si çocuk ve 11'i kadın olmak üzere en az 103 Filistinlinin öldüğü, 580 kişinin yaralandığı belirtildi.

'160 Uçak vurdu'

İsrail ordusu, gece boyunca Gazze'ye 160 uçakla hava saldırıları düzenlendiğini de açıkladı. Hamas'ın yeraltı tünellerinin hedef alındığı savunulan açıklamada, 150'den fazla hedefin vurulduğu belirtildi. 

Gazze yıkıma uyandı

Gazze'de bu sabah çekilen görüntüler ise gece boyu devam eden saldırıların yol açtığı yıkımı ortaya koydu.  

'Kara harekâtı' açıklaması geri çekildi

Öte yandan, dün gece Gazze'ye kara harekâtı başlatıldığını duyuran İsrail ordusu bu açıklamayı geri çekti. İsrail ordusundan sabaha karşı yapılan açıklamada, Gazze'ye asker girmediği ve kara harekâtı başlatılmadığı bilgisi verildi.

'Soruşturma açıldı'

İsrail ordusu dün gece yaptığı açıklamada Gazze'ye hem havadan hem karadan saldırı düzenlendiğini belirtmiş, İsrail'in Hamas yönetimindeki bölgeye kara harekâtı da başlattığı bilgisi endişe yaratmıştı. Bu açıklama kısa süre içinde geri çekilirken, Times of Israel gazetesi bir ordu sözcüsüne dayandırdığı haberinde 'yanlış anlaşılmanın sebebinin soruşturulduğunu' yazdı.

Bununla birlikte, İsrail'in Gazze sınırına asker yığmaya devam ettiği de açıklandı.

BM Güvenlik konseyi toplanacak

İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinli aileleri tahliye edip yerlerine yasadışı yerleşimcileri yerleştirme girişimiyle alevlenen gerilimde, Birleşmiş Milletler'in (BM) ateşkes çağrıları da sürüyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada 'Ramazan bayramının ruhuna saygı gösterilmesi' çağrısında bulundu; "Çok fazla masum sivil öldü. Bu çatışma sadece bölgede radikalleşmeyi ve aşırılığı artırır" dedi. BM Güvenlik Konseyi'nin de pazar günü Gazze'deki gerilimi görüşmek üzere yeniden toplanacağı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise Washington'ın 'özellikle çocuklar arasındaki ölümlerden' endişe duyduğunu ve gerilimin dinmesi için 'tüm taraflarla temas halinde olduklarını' söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarını bölgeye planladıkları seyahatlerini gözden geçirmeye de çağırdı.