Firma Yetkilisi Abdurrahman Dal, yaptığı açıklamada, 2 yıl önce belediyenin yaptığı çöp toplama ihalesini kazandıklarını, yerel seçimlerin ardından göreve gelen yeni belediye yönetiminin 9 aydan bu yana kendilerine ödeme yapmakta sıkıntı çektiğini ileri sürdü.

Belediyeye sözlü ve yazılı başvuruda bulunmalarına rağmen yanıt alamadıklarını savunan Dal, "Muhatap kabul etmiyorlar, 'Ödeyeceğiz' diye sallıyorlar. Yaptıkları ödemeler sadece çöp kamyonlarımızın yakıt giderlerini karşılıyor. Onun dışında ödemeye yapmıyorlar." dedi.

Dal, en son geçen cuma günü belediyeye yazılı olarak başvurduğunu, yetkililerden bir yanıt alamamasının ardından bu sabah çöp kamyonlarını işe çıkartmadıklarını ifade etti.

Belediyenin firmalarına ödeme yapıncaya kadar çöp kamyonlarını çalıştırmama kararı aldıklarını dile getiren Dal, şunları kaydetti:

"Gaziemir halkından özür dileyerek bu kararı aldık. Ticari olarak firmamız sıkıntı yaşamaya başladı. Firmamızın belediyeden 2 milyon liranın üzerinde alacağı var. Belediye başkanıyla görüşmek çok zor, randevu istiyoruz verilmiyor. CHP Genel Merkeziyle bugün iletişime geçeceğiz durumumuzu ve derdimizi onlara da anlatacağız. Yardımlarını bekliyoruz. Biz sadaka istemiyoruz, lütuf beklemiyoruz. Hak ettiğimiz paramızı istiyoruz. Eğer çözüm bulunmazsa avukatımızla resmi süreci başlatıp yasal haklarımızı mahkemede arayacağız."

Dal, belediyenin çöp toplama işine kendi envanterindeki iki çöp kamyonuyla devam ettiğini, çevre ilçe belediyelerinden de ödünç çöp kamyonu istediğini duyduğunu aktardı.

"Asıl neden piknik alanındaki tahsis"

Konuya ilişkin belediyeden yapılan yazılı açıklamada, çöp toplama masraflarını azaltmak için Devlet Malzeme Ofisinden makine ve araç parkı satın alındığı, 6 milyon 500 bin liralık bu yatırımla her ay taşerona ödenen 500 bin liradan tasarruf edileceği açıklandı.

Taşeron şirketin iş bırakma kararının arkasında bu şirketin başka bir ihale sonrası taahhüdünü yerine getirmemesinin yattığının öne sürüldüğü açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Belediyenin temizlik ihalesini alan ve 91 bin metrekarelik Sarnıç Piknik Alanı'nın da tahsis edildiği bu firma, yapmayı taahhüt ettiği macera parkı ve paintball tesisiyle ilgili tek bir çivi bile çakmamıştır. Verdiği hiçbir taahhüdü yerine getirmeyen firmaya alanın kullanımıyla ilgili süre uzatımı verilmemiştir. Belirtilen arazinin, tekrar halka açık piknik alanı olarak kullanılacağı firmaya iletilerek alanı tahliye etmesi istenmiştir. Firma, belediyemizin verdiği kararı değiştirmesi için çöp toplamayarak belediyeyi tehdit etmekte, halkımıza karşı suç işlemektedir. Bu yapılanlarla ilgili gerekli hukuki işlemler ivedilikle başlatılacak Gaziemir halkının mağdur olmasına izin verilmeyecektir."

Gaziemir Belediyesi'nden açıklama

Gaziemir Belediyesi konuyla ilgili söyle açıklama yaptı. Belediye tarafından açıklama söyle;

Gaziemir Belediyesi’nin çöp toplama ve temizlik işlerini yapan Şeker Petrol Firmasının temizlik araçlarını göreve çıkartmaması üzerine açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.

İki yıldır belediyemizin çöp toplama işlerini yapan Şeker Petrol Firması, bugün araçları hizmete çıkarmayarak Gaziemir halkına karşı suç işlemektedir.

Belediyenin temizlik ihalesini alan ve daha önceki dönemde 91 bin metrekarelik Sarnıç Piknik Alanı da tahsis edilmiş olan bu firma, bu alana yapmayı taahhüt ettiği macera parkı ve paintball tesisiyle ilgili bugüne kadar bir çivi bile çakmamıştır. Verdiği hiçbir taahhüdü yerine getirmeyen Şeker Petrol Firması’na Gaziemir halkının çıkarı gözetilerek alanın kullanımıyla ilgili herhangi bir süre uzatımı verilmemiştir. Belirtilen arazinin, tekrar halka açık piknik alanı olarak kullanılacağı firmaya iletilerek alanı tahliye etmesi istenmiştir.

Gaziemir Belediyesi’nin çöp toplama ve temizlik işlerini de yürüten bu firma ile ocak ayında anlaşmamız son bulacaktır. Belediyenin taşeron firma tarafından yapılan temizlik işleri, Gaziemir Belediye Başkanı Sayın Halil Arda’nın aldığı karar ile belediye bünyesine bağlanmış olup, taşeron firma ortadan kaldırılacaktır. Belediyenin yeni çöp toplama araçları Devlet Malzeme Ofisi’nden satın alınmış 6 milyon 500 bin lira karşılığında tüm makine parkı belediye bünyesine geçirilmiştir. Belediye, her ay 500 bin lira ödediği taşeron temizlik işinden önemli oranda tasarruf sağlayacaktır. Yeni çöp toplama araçlarımız 15 – 20 gün içinde belediyeye teslim edilecektir.

Şeker Petrol Firması, Sarnıç’taki Piknik Alanı’yla ilgili tahliye kararı vermemizin ardından belediyemizin verdiği kararı değiştirmesi için çöp toplamayarak belediyeyi tehdit etmekte, halkımıza karşı suç işlemektedir. Bu yapılanlarla ilgili gerekli hukuki işlemlerin ivedilikle başlatılacağını Gaziemir halkının mağdur olmasına izin verilmeyeceğini kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Kaynak: aa