Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), yeni bir düzenleme yapılmaması halinde gazetecilerin yıpranma hakkının 15 Kasım'da yürürlükten kalkacağı uyarısında bulundu. Kampanya başlatan sendika, gazeteciler ve matbaa çalışanlarının ayrıcalık değil, zaten hakları olan itibari hizmet zammının geri verilmesini talep ettiğine dikkat çekti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, gazetecilerin yıpranma hakkının gaspına karşı kampanya başlattı. Sendika, hükümete, “Sağlığımızdan doğa tahribatına, yolsuzluklardan istismara kadar hepimizin geleceğini etkileyen pek çok olay zorlu çalışma koşullarında haberleştiriliyor. Toplumun tüm kesimleri için çalışan gazetecilerin itibarını iade edin, itibari hizmet haklarını düzenleyin” çağrısı yaptı. 

Sendika avukatı da, 'tgs.org.tr/gazetecileryipraniyor' adresi üzerinden gazetecilerin mesleki çalışma yaşamına ilişkin sorularını yanıtlıyor. 

Gazeteciler yıpranıyor

TGS'nin 'Gazete basılır, gazeteciler yıpranır' başlıklı açıklaması şöyle: 

1977 yılında; gazetecilerin çalışma koşullarının ağırlığı, yıpratıcılığı ve matbaa çalışanlarının kimyasallara maruz kalmaları nedeniyle, 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na eklenen bir maddeyle gazetecilere ve matbaa çalışanlarına itibari hizmet hakkı tanındı. 

Her yıl için sigortalılık süresine 90 gün eklenmesiyle tanınan bu hak, gazetecilerin ve matbaa çalışanlarının erken emekli olabilmesine olanak sağladı. Ancak en fazla 5 yıl erken emeklilik ile de sınırlandırıldı. 

2008 yılında, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan düzenleme ile gazetecilerin ve matbaa çalışanlarının itibari hizmet zammından yararlanmasının önüne geçildi.