Haber / Didar DEMİRCİ

DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikasının, Kemalpaşa, Turgutlu ve Gaziemir GATES işyerlerinde yetki tespit itirazlarına karşı Birleşik Metal-İş Sendikası ile ortak basın açıklaması yaptı. Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek yanı sıra Lastik-İş Sendikası ve Birleşik Metal-İş Sendikası üyelerini katılımıyla Bayraklı Adliye Binası önde yapılan basın açıklamasını Lastik-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Yusuf Ziya Sarı okudu. Basın açıklamasında işveren tarafına yetki tespitlerine yaptığı itirazları geri çekmeye ve biran önce toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerine başlama çağrısı yapıldı. Öte yandan 2 yıldan beri devam eden mahkeme sürecinde bilirkişinin olumsuz raporuna karşı yeni gelen hakim bu kararı tanımadı. İşveren lehine çıkan bilirkişi raporunu tanımayan mahkeme hakimi, kendisinin fabrikaları gezip keşfedeceğini ve keşif sonrasında kararını vereceği öğrenildi.

İŞÇİLERE MOBBİNG

Yetki tespit yazısının gönderilmesinin üzerinden iki yıl geçtiğini ve bu süre içinde bazı işçilerin haksız yere işten çıkarıldığı, birçok işçinin işini değiştirerek işten ayrılmaya zorlandığını dikkat çeken Yusuf Ziya Sarı, “Kemalpaşa ve Turgutlu'da birer işyeri ile faaliyet göstermekte olan Rapro Kimya Turizm Bilişim Sanayi ve Ticaret A.Ş'de çalışanların çoğunluğu DİSK Lastik-İş sendikasına üye olmuş ve bu durum Çalışma Bakanlığı tarafından 6 Aralık 2019 tarihinde bir yazıyla bildirilmişti. Ancak Bakanlığın gönderdiği olumlu tespit yazısından sonra işveren tarafından işçilerin sendikalaşma haklarını kullanmalarına engeller çıkarılmıştır. İşveren, Bakanlığın yazısına itiraz ederek işçileri yıldırmak ve sendika üyeliğinden vazgeçirmek için zaman kazanmaya çalışmıştır. Yetki tespit yazısının gönderilmesinin üzerinden iki yıl geçmiş bulunuyor. Bu süre içinde Gates/Rapro işvereni bazı işçileri haksız yere işten çıkarmış, birçok işçiyi işini değiştirerek işten ayrılmaya zorlamış, işyerinde ayrımcılık yapmaya devam etmiş ve sendikadan istifa etmeleri için işçilere baskı uygulamıştır. Ancak hiçbir yaptırım işçilerin sendikal mücadelesini önleyememiştir” dedi.

TOPLU SÖZLEŞME ÇAĞRISI

Sendikanın bu süreç içinde gerekli yasal başvuruları yaparak üyelerinin haklarını koruma mücadelesini aralıksız sürdürdüğünü dikkat çeken Sarı, “İşverene uyarı yazıları yazılmış, işyeri önünde işçilerin de katıldığı toplantılarla işverene talepler iletilmiştir. Son olarak yüzlerce işçinin imzaladığı bir dilekçe ile işverene, işçilerin taleplerine saygı duyarak yetki tespitine yaptığı itirazı geri çekmesi ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlaması için çağrı yapılmıştır. Bütün bu gelişmeler yaşanırken işçiler büyük bir sorumluluk duygusu içinde çalışmalarını sürdürmüş ve iş barışını korumak için ne gerekiyorsa yapmıştır. Ancak, ne yazık ki bugün ulaşılan noktada işverenin işçilerin sendika üyeliği hakkını tanımayan tutumunun devam ettiğini görüyoruz. Gates/Rapro çalışanları, işverenin uygulamalarıyla işçilere karşı ayrımcılık yapıldığını, ücretsiz izin, ihtar verme ve benzeri uygulamalarla işverenin yasal haklarını kötüye kullandığını ve işçileri cezalandırmaya çalıştığını düşünmektedir. Biz DİSK'e bağlı Lastik-İş ve Birleşik Metal-İş Sendikaları olarak, Gates/Rapro işverenine bir kez daha sesleniyoruz: İşçiler, yalnızca bir toplu iş sözleşmesine ulaşmayı ve huzurlu bir ortam içinde çalışmayı istiyorlar. Bu nedenle Gates/Rapro işvereninden işçilerde güvensizlik ve tereddütler doğuran, hak kayıplarına yol açan, sendikal özgürlüklerin kullanılmasını engellemeye yönelik tutumunu sona erdirmesini bekliyoruz. Gates/Rapro işverenini, çalışanların iradesine saygı duyarak Lastik-İş ve Birleşik Metal-İş Sendikalarının yetki tespitlerine yaptığı itirazları geri çekmeye ve biran önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlamaya çağırıyoruz” diye konuştu.

HAKİM İNCELEYECEK

Mahkeme süreciyle ilgili de bilgi veren Sarı, mahkeme hakiminin işveren lehine çıkan bilirkişi raporunu tanımadığı ve hakimin fabrikaları gezeceğini daha sonra son kararını vereceğini aktararak, “2 yıldan beri devam eden mahkeme bilirkişinin olumsuz raporuna karşı yeni gelen hakim bu kararı tanımadı. Kendisi fabrikaları gezip keşfedeceğini ve daha sonra karar vereceğini söyledi. Hakimin bize vereceği günde tekrar keşif yapılacak ve hakim o zaman kararını verecek. Bilirkişi raporu işveren lehine çıkmıştı o da şaibeli karardı. Orada 2 fabrikada 650 kişi çalışıyor 400 tane üye var. Bugün yüzde 40 üzerinde olsa mahkemeyi kaybetmiş olsak da yüzde 50+1’i zaten geçmiş oluyoruz. İşçiyi orada tamamıyla örgütlenmeyi kafasına koymuş durumda. İşçi hiçbir şekilde geri adım atmayacak.  6 Ay geriye dönük insanlardan savunma alıp ihtar vermeye işçiyi yıldırmaya çalıştılar. İşçinin direnişi gördükçe işveren kırmak için sudan sebeplerden ihtar veriliyor. Baskılar bizi yıldıramayacak” ifadelerini kullandı.