Foça'da kurulmak istenen Biyogaz Enerji Santrali ile tehlikesiz atık yakma tesisi için bölgede inceleme yapacak olan bilirkişi heyeti, itirazları değerlendirecek.

Haber/ Umut KARAKOYUN

İzmir'in Foça ilçesinde Maba Temiz Enerji A.Ş tarafından Biyogaz Enerji Santrali ile Güneydemir Demir Hurda Madencilik San. Tic. A.Ş. tarafından kurulmak istenen BİYO İzmir Kütle (Tehlikesiz Atık) tesisine yapılan itirazlar yargıya taşındı. Her iki proje için bugün (cuma) bölgeye gelerek inceleme yapacak olan bilirkişiler, rapor hazırlayarak mahkemeye sunacak. Foça Bağarası'nda kurulmak istenen Biyogaz Enerji Santrali, için yargıya giden çevreciler, yer seçimi konusunda endişeli. Tesis için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da ÇED olumlu kararı verildi. Yer seçiminin yanlış olduğunu düşünen çevreciler, İzmir 5.İdare Mahkemesi'nde dava açtı. ÇED olumlu kararının yürütmesinin dava sonuna kadar durdurulmasını isteyen davacılar, ÇED'in iptalini de istedi. Foça Ziraat Odası da Tarım İl Müdürlüğü'ne yazı yazarak, santralin daha uygun bir yere yapılması önerisinde bulundu. Oda, yazısında bölgenin maksimum 2,5 mw enerjilik potansiyelinin olduğunu hatırlatarak, firmanın ise buraya 6 mw enerji tesisi kurmayı planladığını belirtti.

BÖLGE TEHDIT ALTINDA

Bölgedeki bir diğer sorun ise Aliağa-Foça arasındaki vadilere depolanan cürufların olduğu bölgeye yapılması planlanan atık yakma tesisine verilen izinler. Güneydemir Demir Hurda Madencilik San. Tic. A.Ş. tarafından BİYO İzmir kütle (Tehlikesiz atık) yakma ve elektrik enerjisi üretim tesisi projesine karşı da dava açan vatandaşlar da, bugün inceleme yapacak bilirkişi heyetinin düzenleyeceği raporu bekliyor. Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) Yürütme Kurulu Üyesi Bahadır Doğutürk, Foça Bağarası'nda kurulacak olan tesise karşı olmadıklarını ancak yer tercihinin yanlış olduğunu söylerken burada asıl sorunun cüruf alanında bir kurulmak istenen tesisin olduğunu dile getirdi. Doğutürk, şunları söyledi: “7 Eylül'de alanda yangın çıktı. İzmir İtfaiye Müdürlüğü'nün raporuna göre plastik özellikli malzemelerin burada depolandığı ve sıcaktan dolayı yangın çıktığı belirtiliyor. Esas tehlike, buraya bu tesis kurulduğunda nerede ne kadar tehlikeli atık varsa hepsi gece yarısı gizlice getirilip yakılacak. Zaten bu bölgedeki ormanlar ve köyler tehdit altında. Bu tesis yapılırsa tehlikenin boyutu büyüyecek.” Çevreciler, şimdi bilirkişilerin mahkemeye sunmak için hazırlayacakları raporuna girecek değerlendirmelere kitilendi.