Haber/ Didar DEMİRCİ

1932'de açılan ve Necla-Reha Midilli çiftinin bağışlarıyla desteklenen eski Foça Devlet Hastanesi, 2019 yılında 50 yatak kapasiteli yeni bir hastanenin açılmasıyla kapatılmıştı. Kapatılan hastane bakımsızlıktan çürürken içindeki eşyalar ve tıbbi cihazlar talana uğradı. Hastanenin durumuna ilişkin İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduklarını dile getiren Reha-Necla Midilli Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Foça Belediyesi MHP'li Meclis Üyesi Osman Mert, bir sonuç alamadıklarını söyledi. Mert, “Yeni yapılan hastaneye göre eskisi daha küçüktü ama yine de yıllarca Foçalılara hizmet veriyor, ihtiyacı karşılıyordu. Yeniden kullanıma açılması için gerekeni yapmaya hazırız” diye konuştu. Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ise, eski hastane binasının tekrar işlev kazandırılmasıyla, bölgedeki kapasitenin artırılabileceğine dikkat çekti.

'ATIL HALDE KALMASIN'

Eski Devlet Hastanesi'nin birçok ihtiyacının Reha Necla Midilli Vakfı’nın karşıladığını hatırlatan Mert, şöyle konuştu: “İnsanların yararına hizmet veren; şehrin merkezinde olan bir hastane mutlaka kullanılmalıdır. Biz de bunun için vakıf olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Gelin beraber toplumun yararına bir işletme haline getirelim. Başıboş, berduş yuvası oldu. Güvenliği olmadığı için giren çıkan belli değil. Bu durum bölge için de risk oluşturuyor. Belki 10 milyon liralık bir hastane yaptılar ama 50 milyon liralık bir yeri çürümeye terk ettiler.”

'KAPASİTEYİ ARTIRIR'

Yeni yapılan devlet hastanesinin eskisine nazaran yatak kapasitesi bakımından fazla olduğunu vurgulayan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ise, “Foça, turistik bir ilçe olduğu için kış nüfusu 50 binse yaz nüfusu oluyor 300 bin… Sonuçta bu yeni hastanenin de yatak kapasitesi yetersiz. Yatak kapasitesiyle birlikte tüm personelin kadro standartları değişiyor. Örnek verecek olursak; 50 yataklıysa 30 hemşire, 100 yataklıysa 60 hemşire gibi. O nedenle 50 yataklı hastane de Foça için yetersiz olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Doğruyol, yeni yapılan hastane ile birlikte eskisinin de faaliyete yeniden başlatılarak Foça’daki sağlık hizmeti kapasitenin artırılabileceğine dikkat çekti. Öte yandan Doğruyol, “Hastane yapmakla iş bitmiyor. Hastane içinde branş doktorlarımız eksik oluyor. Branş doktorlarıyla da hastanenin içini doldurmak gerekir” dedi.