İki yıl öncesine kadar Basmane'de hayırseverlerin yardımı ile gecekonduda yaşamlarını sürdüren Somalili göçmen aile, şimdilerde huzur içinde yaşıyor. Aile mültecilere yardım ederek herkese örnek oluyor.

Haber / Mustafa OĞUZ

İki yıl önce Somali'deki iç savaştan kaçarak İzmir'e gelen ve geçim sıkıntısı yaşayan Somalili ailenin hikayesi herkesi şaşırtıyor. 8 yıl önce İzmir'e gelerek Basmane'de hayırseverlerin yardımı ile gecekonduda yaşam savaşı veren Somalili göçmen ailenin talihi tersine döndü. Aile bugünlerde rahat bir yaşamın tadını çıkarıyor. Anne Sadiye Mohamed, Afrika bağlantılı ihracat şirketinin İzmir şubesinde işe girip ailesinin geçimini sırtlandı. Artık kendileri mültecilere yardım eden aile, “Zor günlerimizde bize yardım edenleri hiçbir zaman unutmayacağız” dedi.

ŞOFÖRLERİ BİLE VAR

İzmir'in Basmane semtin de Somali'deki iç savaştan kaçarak gelen Sadiye Mohamed (34) ve kendisi Mısır kökenli olmasına rağmen yaşadığı Filistin'den kaçıp gelen 53 yaşındaki Maher Rais, ülkelerinden uzakta tanıştılar. Basmane'de bir gecekonduya 8 yıl önce yerleşen ve ev kirasını bile ödeyemeyen aile, hayırseverlerin kira ve gıda yardımı ile ayakta kalmaya çalıştı. Fakat ailenin kara talihi daha sonra tersine döndü. İşleri düzelen ve huzurlu bir yaşama sahip olan ailenin son yıllardaki lüks yaşantısı herkesin dikkatini çekti. Aile bugünlerde Kapılar semtinde satın aldıkları 250 metrekare genişliğindeki bir daire de yaşamanın mutluluğunun tadını çıkartıyor. Üstelik yaşamları bununla da sınırlı değil. Özel şoförlü lüks bir araba sahibi olan ailedenin çocukları Mohammed ve Ahmet'in daha iyi Türkçe ve temel dersleri öğrenmesi için ise özel bir öğretmen tutuldu.

TALİH YÜZÜMÜZE GÜLDÜ

somali-(1)-2Herkes tarafından merak edilen bu servetin nereden geldiği sorusuna ise anne Sadiye Mohamet, merkezi Ankara'da olan fakat Somali'deki akrabalarının ortaklığı bulunduğu Afrika'ya bitkisel yağ ihracatı yapan bir firmanın İzmir ayağında ayda 3 bin 500 dolar bir gelirle çalıştığını belirterek, “Allah yüzümüze güldü. Ev kiramızı ödeyemeyecek durumdaydık, ancak gelen yardımlarla karnımızı doyurabiliyorduk. Tek amacım İzmir'de kalıp çocuklarımı okutabilmekti. O zor yoksulluk günlerimizde bize yardım edenleri hiç bir zaman için unutmayacağız” dedi.


Şimdi biz onlar yardım ediyor

Baba Maher Rais “İş bulduğumda yıllarca inşaat, boya işlerinde çalıştım fakat rahatsızlığımdan sonra çalışamaz aileme bakamaz olmuştum. Fakat eşimin yakınları bunca yıl sonra bize ulaşıp iyi bir ücretle iş imkanı sağladı" dedi. Baba Maher Rais ağırlıklı olarak çevrelerinde bulunan ihtiyaç sahibi insanlara gıda, giyim ağırlıklı olmak üzere, temizlik malzemesinin yanında eğitim çağındaki çocuklara ise çanta, defter, kalem yardımı yaptığını dile getirerek şöyle devam etti: “Şimdi ise Basmane'de çocuklarımın okuduğu okul olsun çevremizde sayısı hayli fazla olan ihtiyaç sahibi mültecilere biz yardım ediyoruz yaşadıklarımızı hiç bir zaman unutmayacağız. Yıllardır İzmir'de Uluslararası Koruma Statüsü kimlik belgesi ile kalıyoruz ileride Türk vatandaşı olabilmeyi büyük bir umutla bekliyoruz."