Barbaros Oyuk Festivali, köylülere ticaretin kapısını açtı. Atık malzemelerden oyuklar yapan köylüler, yurtiçi siparişlerinin yanısıra Kanada'ya kadar gönderim yapıyor.

sinannBu yıl üçüncüsü düzenlenen ve 15 bin kişinin ziyaret ettiği Barbaros Oyuk Festivali, köylüler için yıl boyu süren bir gelir modeli yarattı. Festival boyunca köyün tüm sokaklarında sergilenen ve oldukça yoğun ilgi gören oyukların (korkuluk) küçük modellerini yapan köylüler, hem yıl boyunca köyde açtıkları stantta ziyaretçilere satış yapıyor, hem de yurtdışından gelen talepleri karşılıyor.

Amacına ulaştı


Kırsal kalkınmayı desteklemek ve köyde üretimi arttırmak amacıyla bundan 3 yıl önce hayata geçirilen Barbaros Oyuk Festivali amacına ulaştı. Festivalin ilk yılından itibaren köye dönüş yapan genç nüfus, uzun yıllardır ekilmeyen topraklarda yeniden üretime başladı. Gençler yeniden tarlalara dönerken köyün kadınları ve emeklilklerini yaşayan yaşlıları evlerinde ürettikleri oyuklar ve ev yapımı ürünlerle aile bütçesine katkı sağlamaya başladı.

Kadınların elinden


İlk festivalin hazırlıkları aşamasında oyuk yapmayı öğrenen Özcan Balcı, Ceylan Caner ve Muhterem Ersan, yaptıkları küçük oyukların büyük ilgi görtmesinden sonra bunu kendilerine yıl boyu süren bir işe çevirdiler. Festival sürecinde yaptıkları gerçek boyutlu oyukların yanısıra, evdeki atık malzemelerden ürettikleri küçük oyuklar özellikle çocuklardan yoğun ilgi gördü. Festival sonrasında küçük oyuklar üretmeye devam eden kadnlar, belediyenin kendilerine temin ettiği ve köy meydanına yerleştirdiği stanta yıl boyu oyuk satışına başladılar. Yaptıkları oyuklar o kadar çok ilgi gördü ki yurtdışından talep almaya başladı. Stantta birbirinden sevimli oyukları gören turistler beraberlerinde onlarca oyuğu ülkelerine götürmeye başladı. Son olarak Kanada'dan talep aldıklarını söyleyen kadınlar, hazırladıkları 50 adet oyuğu Kanada'ya gönderdi.