Eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida’da bulunan Mar-A-Lago malikanesinin dün Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından arandığını duyurdu.

Trump, yazılı açıklamasında, "Florida, Palm Beach'teki güzel evim Mar-A-Lago şu anda kuşatma altında, büyük bir FBI ajanı grubu tarafından baskın yapılıp işgal edildi, bu milletimiz için karanlık bir zamandır. Daha önce hiçbir ABD Başkanı'nın başına böyle bir şey gelmedi.” ifadelerini paylaştı.

AA'nın haberine göre; FBI ajanlarının mülkünde bulunan bir kasayı kırdığını iddia eden Trump, "İlgili devlet kurumlarıyla yapılan çalışma ve iş birliğinden sonra evime yapılan bu habersiz baskın gerekli veya uygun değildir." değerlendirmesinde bulundu.

BEYAZ SARAY: HABERİMİZ YOK

Beyaz Saray olaydan haberleri olmadığını öne sürdü.

Cumhuriyetçi Senatör Graham ise "Bu son soruşturmayı zaman gösterecek. Ancak seçime bu kadar yakın bir zamanda eski bir Başkan hakkında böyle bir soruşturma açılması sorun olmaktan öteye gidiyor" dedi.

"GİZLİ KAYITLARIN VARLIĞI ARAŞTIRILDI"

Associated Press, konudan bilgisi bulunan kişilere dayanarak, FBI aramasının, Trump'ın Beyaz Saray'daki görevi sırasında Florida'daki ikametgahına gizli kayıtları alıp almadığına ilişkin bir soruşturmayla ilgili olduğunu belirtti.

Adalet Bakanlığının, bu yılın başlarında Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi tarafından Mar-A-Lago'dan alınan 15 kutu belgenin içinden çıkan gizli kayıtların varlığını araştırdığı kaydedildi.

Federal yasaların, gizli devlet belgelerinin yasalarca belirlenmiş yetkili yerlerden dışarı çıkarılmasını yasakladığı bilgisi paylaşıldı.

YASALAR NE DİYOR?

Başkanlık Kayıtları Yasası'nın ihlali nedeniyle Trump'a dava açan gözlemci gruplarını temsil eden avukat Anne Weismann, CBS News'e eski başkanın Başkanlık Kayıtları Yasasını kayıtları yırtmak da dahil olmak üzere "birden fazla yolla" açıkça ihlal ettiğini söyledi. Weismann'a göre asıl sorun, Başkanlık Kayıt Yasası'nda kesinlikle hiçbir yaptırım mekanizmasının olmaması ve idari yaptırım hükmünün olmaması.

Ancak Weismann, Trump'ın Beyaz Saray kayıtlarını yok ederek ihlal etmiş olabileceği iki ceza kanunu belirledi.

İlk yasa, "Amerika Birleşik Devletleri'nin herhangi bir mülküne kasten zarar veren veya herhangi bir tahribat yapan" herhangi birinin para cezası veya suçlu bulunursa bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacağını belirtiyor.

İkincisine göre ise "herhangi bir kamu dairesinde dosyalanmış veya tevdi edilmiş herhangi bir kaydı, kovuşturmayı, haritayı, kitabı, kağıdı, belgeyi veya başka bir şeyi kasten ve yasa dışı olarak gizleyen, kaldıran,yok eden veya yok eden" herkes para cezasına tabidir veya suçlu bulunursa üç yıla kadar hapis cezası alabilir. (Habertürk)