Haber/ Sinan KESKİN
Resmi olmayan rakamlara göre Türkiye'de sayıları 1 milyon 300 bini bulan EYT'liler hak arama mücadelelerinden vazgeçmiyor. EYT'liler İzmir, Bilecik, Gebze, Eskişehir ve Bursa'da dernekleşerek 2015'te İstanbul'da kurulan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYT-SYDD) ile birlikte Federasyonlaşma kararı aldılar. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet yetkililerinin hiçbir şekilde taviz vermediği EYT'liler geri adım atmayacaklarını ve kazanılmış haklarını elde etmek için yasal çerçevede mücadelelerini sürdüreceklerini söylüyorlar.

Hükümet yetkililerinin ısrarla EYT'lileri 'erken emeklilik' isteyenler olarak gördüğünü anlatan EYT-SYDD Yönetim Kurulu Üyesi Serpil Şahin, “Kamuoyuna yansıtıldığı gibi bizler erken emeklilik istemiyoruz. Çalışma hayatına girdiğimiz tarihte geçerli olan yasalar çerçevesinde gerekli olan prim gün sayısını ve çalışma yılını tamamladığımız için hakkımız olan emekliliği istiyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT'lilerin taleplerinin karşılanmasının bütçeye yıllık 300 milyar ek bir yük getireceği yönündeki açıklamalarının doğruyu yansıtmadığını dile getiren Şahin, “Daha önce talep etmemize rağmen bize resmi rakamları vermiyorlar. Ancak Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin EYT'li olduğunu düşünüyoruz. Fakat emekli olma hakkımız verilse bile en fazla 100 bin EYT'linin bu haktan faydalanacağını öngörüyoruz. Zira kamu kurumlarında çalışan ya da yaptığı işe devam etmek isteyen özel sektör çalışanları emekli olmayacaktır. Bizim hesaplamalarımıza göre EYT'lilerin bütçeye yıllık maliyeti 8 milyar civarında olacaktır. Bu rakam da bir bayramda emeklilere verilen ikramiye tutarı kadar bile değil. Yani söylendiği gibi EYT'liler bütçeye ek bir yük getirmeyecek” diye konuştu.

Hükümete defalarca kaynak önerisinde bulunduklarını ancak önerdikleri kaynakların her seferinde başka bir proje için harcandığını aktaran Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz haklıyız ve hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız bizimle bire bir görüşmeyi kabul etse kendimizi daha iyi anlatabileceğimizi düşünüyoruz. Zira Sayın Cumhurbaşkanımız bizim hala 'erken emeklilik' istediğimizi düşünüyor. Kendisi ile birebir görüşebilirsek durumun öyle olmadığını ve yaşadığımız maduriyeti anlatabileceğimizi ve kendisinin de bize hak vereceğini düşünüyoruz.”

Davet etti

Federasyonlaşma sürecinin bir parçası olarak dernek kurulacak merkezlerden biri olan İzmir'de ise derneğin kuruluş başvurusu 17 Haziran Pazartesi günü İzmir İl Dernekler Müdürlüğü'ne yapılacak. Yaklaşık 30 kişilik bir çalışma grubu ile hazırlıkları tamamladıklarını dile getiren İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği Kurucu Başkanı Doğan Türker, “İzmir'de hem çocuklarının hem de kendi geleceğini düşünen tüm EYT'lileri dernek çatısı altında hak arama mücadelesine davet ediyoruz. Resmi kuruluş işleminin ardından üye sayımızın 4 bine ulaşmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. Türker, İzmirli EYT'lilerin https://twitter.com/izmirEytSydD (@izmirEytSydD) adresinden kendileri ile iletişime geçecileceklerini vurguladı. İzmir EYTSYD kurucu yönetim kurulunda Doğan Türker, Ülkü Sezgin, Erdoğan Kiraz, Serap Yıdırımkanlı, Mustafa Çetinkaya, Hatice Güncan ve Neslihan Çaparlı yer alıyor.