9 EYLÜL ÖZEL HABER / Sinan KESKİN

Korona virüsü ile mücadelede tüm sağlık sektörü teyakkuz halinde çalışırken ülke genelinde hastanelerde de düzenlemler yapılıyor. Bu kapsamda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de bir takım düzenlemeler yapıldı. Göğüs-Enfeksiyon Hastalıkları Binası'ndan sonra Fizik Tedavi Binası da boşaltılıp Kovid-19 hastanesi haline getirilirken Gastroenteroloji binasının da kısa bir süre sonra tamamen Kovid-19 hastanesine dönüştürüleceği öğrenildi. Ayrıca hastanede korona virüsü şüphesi bulunan ve karantinaya alınması gerektiği halde hastaneden kaçan hastalar olduğu ve hastane çalışanlarından korona virüsü tespit edilenler olduğu gelen bilgiler arasında.

Başhekim bilgilendirdi

Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, Anabilim Dalı Başkanlarına gönderdiği bir yazıyla korona virüs salgını nedeniyle hastanede yapılan düzenlemeleri anlattı. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde Kovid-19 salgınından dolayı hasta sayısının artmasının yeni servis alanlarının açılmasını zorunlu kıldığına değinilen yazıda şu ifadelere yer verildi;

“Göğüs-Enfeksiyon Hastalıkları Binası'ndan sonra Fizik Tedavi Binası da boşaltılıp COVID-19 hastanesi haline getirilmiştir. Önümüzdeki birkaç gün içinde Gastro Binası da boşaltılıp COVID-19 hastanesi haline getirilecektir. Bu süreçte Fizik Tedavi Binası'nın tüm odalarına merkezi oksijen sistemi döşenmiştir. Gastro Binası'nda yer alan 12 yataklı yoğun bakım alanına kuru hava sistemi kurulma başlanmış olup, 3. basamak yoğun bakım standartlarına getirilecektir. Bu alanlara dahili ve cerrahi birimlerden hekim, hemşire ve personel kaydırmaları devam etmektedir. Bu süreçte tüm çalışanlarımıza anlayışları, özverileri ve hızlı destekleri için teşekkür ederim.”

Yeni önlemler alındı

Aynı yazışmada İzmir'de Kovid-19 şüpheli hasta sayısının artmasının poliklinik bekleme alanlarını riskli hale getirdiğine değinen Başhekim Göksel, “Onkoloji ve kronik hastalıklı hastalarının tedavisinde aksamama olmaması amacıyla Tele-Tıp Poliklinik Sistemi kurulmuş ve hizmete pek çok birimde başarı ile devam etmektedir. Tanı amaçlı genel ilk başvuru polikliniklerinin şu an için hizmeti durdurulmuştur” ifadelerini kullandı.

Yüksek kontaminasyon (bulaşma) riski nedeniyle Kovid-19 hastanelerine kargocuların girmesine izin verilmeyeceği, yine aynı şekilde bu binalarda dışarıdan yemek servisi (kuryelerde) riskli olması nedeniyle önerilmemekte. Öte yandan Göksel, karantinaya alınması gereken bazı olguların hastaneden kaçmaya çalıştığı yönünde bildirimler olduğunu, böyle bir durumda Başmüdürlüğün ya da Gece İdaresi'nin aranmasını istedi. Hastanede enfekte çalışanlar olduğunu ifade eden Göksel, bu nedenle hastane genel alanlarında maskesiz gezilmemesini, çalışanları yemeklerini ayrı ortamlarda ve birbirinden uzak şekilde yemelerini istedi.

TÜM ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK

Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, söz konusu servislerin ana binadan bağımsız kendilerine ait binalarda faaliyet gösterdikleri için tercih edildiklerini söyledi. Göksel, korona virüsle mücadelede EÜ Hastanesi'nin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu ifade ederek, bu süreçte ana binada bulunan servislerden hizmet alan hastalarla korona şüphesi taşıyan hastaların temasını önlemek için gerekli tedbirleri aldımlarını vurguladı. İtalya ve İspanya örneğinden sonra vaka sayılarının artış göstermesinin muhtemel olduğunu dile getiren Göksel, "Ancak özellikle 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın sokağa çıkmama uyarılarını dikkate almaları ve toplum olarak hergün anlatılan korunma tedbirlerini uygulamamız halinde salgını kontrol edebiliriz" dedi. 65 yaş üzeri vatandaşları da uyaran Prof. Göksel, 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkmamalarının yanı sıra evlerine misafir kabul etmemelerini, sipariş ettikleri ürünleri kapıdan almalarını ve riskin ciddiyetini tam anlamıyla kavramaları gerektiğini vurguladı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel tarafından Anabilim Dalı Başkanlarına gönderilen yazının tam metni şöyle;

Sayın Anabilim Dalı Başkanları
Ege Üniversitesi Hastanesinde COVID-19 salgınında hasta sayımızın artması yeni servis alanlarının açılmasını zorunlu kılmıştır.

Göğüs-Enfeksiyon Hastalıkları Binasından sonra Fizik Tedavi Binası da boşaltılıp COVID-19 hastanesi haline getirilmiştir. Önümüzdeki birkaç gün içinde Gastro Binası da boşaltılıp COVID-19 hastanesi haline getirilecektir. Bu süreçte Fizik Tedavi Binasının tüm odalarına merkezi oksijen sistemi döşenmiştir. Gastro Binasında yer alan 12 yataklı yoğun bakım alanına kuru hava sistemi kurulma başlanmış olup, 3. Basamak yoğun bakım standartlarına getirilecektir. Bu alanlara dahili ve cerrahi birimlerden hekim, hemşire ve personel kaydırmaları devam etmektedir. Bu süreçte tüm çalışanlarımıza anlayışları, özverileri ve hızlı destekleri için teşekkür ederim.

İlimizde COVID-19 şüpheli hasta sayısının artması poliklinik bekleme alanlarını riskli hale getirmektedir. Onkoloji ve kronik hastalıklı hastalarının tedavisinde aksamama olmaması amacıyla Tele-Tıp Poliklinik Sistemi kurulmuş ve hizmete pek çok birimde başarı ile devam etmektedir. Tanı amaçlı genel ilk başvuru polikliniklerinin şu an için hizmeti durdurulmuştur.

Mikrobiyoloji Laboratuvarımız COVID-19 testlerinin yapılması için Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir. Bundan sonra bizim hastalarımıza yönelik testler sadece Mikrobiyoloji Laboratuvarında yapılacaktır.
Yüksek kontaminasyon riski nedeniyle COVID-19 hastanelerine kargocuların girmesine izin verilmeyecektir. Kargosu olan çalışanlarımızın bina kapısına inip alması gerekmektedir. Yine aynı şekilde bu binalarda dışarıdan yemek servisi (kuryelerde) riskli olması nedeniyle önerilmemektedir. Sipariş verilmek zorunda kalınırsa bina dış kapısından alınması gerekmektedir.

Radyolojiye gidecek olgulara ve Acil Servisten yatırılan hastalar için ayrı bir taşıma ekibi oluşturulmuştur. Bunun için başhemşirelerimiz organizasyon yapmaktadır.

Karantinaya alınması gereken bazı olguların hastaneden kaçmaya çalıştığı bildirilmiştir. Böyle durumlarda Başmüdürlüğümüz ya da Gece İdaresi aranmalıdır.

Enfekte çalışanlarımız olmaya başlaması nedeniyle iç kontaminasyonlar görülmeye başlanmıştır. Bu nedenle hastane genel alanlarında maskesiz gezilmemelidir. Toplu kahvaltı ya da yemek sırasında maskesiz oturma kontaminasyon riski yaratmaktadır. Lütfen yemeklerimiz birbirimizden ayrı ortamlarda ya da uzak mesafede ya da sırayla yemeğe özen gösterelim. Doktor ya da hemşire odası gibi alanlarda maskesiz toplu bir şekilde yakın durmak risklidir. Bu odalarda klavye ve telefonlar bulaş aracı olabilir. Ara ara alkolle temizlenmelidir. Klinik içlerinde çay kahve servisini bulaş açısından risklidir.

Bu süreci başarıyla yürütebilmemiz için bu önlemlere lütfen çok dikkat edelim.
Lütfen bu mesajı tüm çalışanlarınıza gönderiniz.
Saygılarımla
Prof. Dr. Tuncay Göksel
Başhekim