Zor günler geçiren Kemeraltı esnafı, yıllar önce çarşıya hareketlilik katan, AVM'lerin açılması ile kapılarına kilit vurmak zorunda kalan sinemaların yeniden faaliyete geçirilmesini istiyor.

İzmir'in ticaretteki kalbi Tarihi Kemeraltı Çarşısı, eskiden çarşıya canlılık katan sinemaları geri istiyor. Tarihi Kemeraltı Derneği'nin kurucu başkanlarından ve çarşı esnaflarından Necati Ortabaş, sinemaların alışveriş merkezlerine taşınmasının, Kemeraltı'nın ışığını söndürdüğünü söyledi. Ortabaş, ünlü markaların yeniden buraya gelmeye başlamasına rağmen kültür ve sanat eksikliğinin sürdüğünü belirterek, “Sinemalar çarşımızın adeta ışığıydı. Ancak kapanmaları ile birlikte bu ışık söndü. Şu anda aydınlatma sorunu olan çarşımızda gece çarşıda insan göremez olduk. Çarşıda iş akşam 18.00'de bitiyor ve kepenkler iniyor. O saatten sonda kentin kalbi karanlığa gömülüyor” dedi. Eskiden sadece çarşının ana arteri üzeri ve pasajlarında Sema, Şan, Konak gibi sinemalar bulunduğunu ve bu sinemaların kapısının usun süredir kilitli olduğunu belirten Ortabaş, "Sinemalar varken çarşıda gece 24.00'e kadar yaşam vardı, canlılık vardı. İnsanlar alışveriş yapıp filmlerini seyreder; akşam da yemeklerini burada yiyip öyle evlerine dönerlerdi. Bir yerde sanat, kültür varsa orası gelişir. Fakat sinemaların bulundukları katları satışa çıkaranlar oldu. Bizler esnaf olarak sinemalarımızı çarşımızda yeniden görmek istiyoruz. Yerleri boş duruyor” diye konuştu.

YENİDEN CANLANACAK


Oska pasajında yer alan 1960'lı yıllardan 2010 yılına kadar faaliyetini sürdürüp daha sonra ekonomik nedenlerden dolayı kapanan ve ardından kapısına kilit vurulan Konak Sineması'nı yeniden canlandırmak için İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği'nin (İZSGD) tüm çaba ve fedakarlıkları ise destek gelmeyince sonuçsuz kalmıştı. 2012 yılında büyük masraflarla perdelerini İzmirli sanatseverlere açan sinema, kısa sürede kapanmak zorunda kaldı. Başkan Yardımcısı Aydın Karataş, o tarihte yaptığı açıklamada, sinemaya gönül verenlerin çabaları ile bu noktaya gelindiğini dile getirip kentteki güçlü firma ve holdingleri kültür ve sanata yatırım yapmaya çağırmış fakat beklenen desteği göremediklerini açıklamıştı. Ardından yapılan masraflar ödenemeyince sinemaya icra gelmiş ve umut ışığı da yanmadan sönmüştü. Fakat Nazım Hikmet Kültür Sanat Merkezi Konak Sineması'nı yeniden İzmir'in kültür ve sanat yaşamına armağan edecek. 2012 yılından bu yana kapalı olan içinde 350 kişilik 80 ve 75 kişilik salonları olan sinemanın iki küçük salonunda yeniden düzenli film gösterimleri gerçekleşecek. Büyük salonda ise filmin yanı sıra tiyatro eserleri sahnelenecek, konserler verilecek. Şu anda tadilat çalışmalarının devam ettiği Konak Sineması'nın Mart ayı sonunda hizmete açılması planlanıyor.