DEÜ'ye vekaleten rektör olarak atanan Erdal Çelik, görevden uzaklaştırılan eski rektör Adnan Kasman'ın üniversiteye girişini yasakladı. Yazı, 'Gizli' ibaresi ile ilgili birimlere gönderildi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman'ın, hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından görevden uzaklaştırılmasının yankıları sürerken, şok bir gelişme daha yaşandı. Göreve vekaleten atanan Prof. Dr. Erdal Çelik, 'gizli' ibareli bir yazı göndererek, DEÜ İşletme Fakültesi Dekanlığı'nı Adnan Kasman konusunda uyardı. Dekanlığa gönderilen 1362 sayılı yazıda, YÖK Genel Sekreterliği ile şifai görüşme yapıldığı belirtilerek, Kasman'ın 2547 sayılı Kanunun 53/B maddesi uyarınca görevden uzaklaştırıldığı hatırlatıldı. Bu nedenle Adnan Kasman'ın Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürütemeyeceği, ders veremeyeceği bilgisinin alındığı kaydedilen yazıda, eski rektörün kullanımına ait fakülte bünyesinde bulunan oda ve odalarının kapı kilitlerinin değiştirilmesi istendi. Ayrıca Kasman'ın kullandığı yerlerin kilit altına alınması gerektiği vurgulandı.

GİRİŞ YETKİSİ İPTAL

rektor-(1)Erdal Çelik'in isteği bununla da sınırlı kalmadı. Rektör, yazısında ayrıca Kasman'ın, üniversite bünyesinde bulunan yerleşkelere giriş yetkisinin iptal edildiğini, bu hususta gerekli dikkat ve özenin gösterilmesini istedi. Göreve atanır atanmaz, fakültelerde yaptığı değişikliklerle dikkat çeken Çelik, ilk etapta Genel Sekreterlik koltuğuna, iktidara yakın olduğu gerekçesiyle eleştirilen Eğitim Bir-Sen'in İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Yiğit’i vekaleten atadı. Jet atamaların arkası kesilmedi. Yiğit'ten sonra Rektör Yardımcılığı görevine de Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hükmet Hüseyin Çatal atandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği görevi ise Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Edizer’in oldu. DEÜ Rektörlüğü için akademisyenlerin katılımıyla 2016 yılı Temmuz ayında yapılan seçimde; 139 oy alarak 4'üncü sırada yer alan Çelik'in vekaleten yürüttüğü görevde bu kadar hızlı değişiklik yapması, üniversitede var olan tedirginliği arttırdı.


Etik değil ama idare edeceğiz

DEÜ'deki çarpıklıklara her gün bir yenisi eklenirken, Genel Sekreterlik koltuğuna oturan Eğitim Bir-Sen'in İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Yiğit'ten, sendika temsilcilerine kendisine destek olmaları yönünde bir mesaj gönderdi. Sendika başkanlığı görevinden istifa etmeyi düşünmediğini söyleyen Yiğit, bu atamadan dolayı eleştirilerin olacağını, bunları aşmak için kendisine destek verilmesi gerektiğini belirtti. Whatsapp üzerinden temsilcilere gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi: “Saygıdeğer temsilcilerimiz. Bildiğiniz üzere dün itibariyle DEÜ Genel Sekreterliği'ne vekaleten atanmış bulunuyorum. Asaleten olması mümkün değil bu kadro idari, bense akademik personelim. Yani rektör hoca istediği zaman kolayca görevime son verebilir. Ayrıca eski genel sekreter mahkemeyi kazanırsa benim ayrılmam gerekecek. Yani durum şuanda belirsiz. Bu yüzden şu aşamada sendika başkanlığını bırakmayı düşünmüyorum. Yasal açıdan bir sorun yok. Etik açıdan şikayetler olacaktır. Sizlerin desteğiyle üstesinden gelebiliriz. En azından durum netleşinceye kadar idare edeceğiz.”