Mehmet Emin AL-ÖZEL HABER / Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Alsancak'ta bulunan eski GSF binası için, Mimarlık Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) sessizce binayı kapma yarışına girdi. Yıkım kararı alınan ve yeniden inşası düşünülen bina için Ocak ayında yapılan toplantıya, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ve Prof. Dr. Özdemir Nutku ile ünlü isimlerin de bulunduğu çok sayıda GSF mezunu katıldı. Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Füzün binanın yapımı için bağışçı olması gerektiğini belirterek, "Alsancak'taki eski Güzel Sanatlar Fakültesi'nin yerine şu an için yeni bir bina yapmayı düşünmüyoruz. Çünkü kasada paramız yok. Bugün alanın dar olması ve bağışçı da bulmalarının söz konusu olması nedeniyle buraya Mimarlık Fakültesi talip" demişti. Ancak Rektör Füzün, yeni yapılacak binanın hangi fakülteye verileceğine ilişkin herhangi bir ifade kullanmamıştı. Bugün gazetemize konuya ilişkin önemli açıklamada bulunan Rektör Mehmet Füzün, yeni yapılacak olan bina için bağışçının kesinleştiğini ve bu bağışçıyı da Mimarlık Fakültesi Dekanlığı'nın bulduğunu söyledi. Her iki grubun da fakülteyi çok istediğini ancak Mimarlık Fakültesi'nin bu konuda hızlı adım atarak bağışçı bulduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Füzün şu bilgileri verdi: "Mimarlık Fakültesi Dekanlığı bağışçıyı buldu. Bağışçıyla görüşmeler yapıldı. Şu anda bir taslak proje sundular ve yaklaşık bir hafta sonra da basın toplantısı yapılarak kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyoruz. Her iki fakülteyi de istiyoruz. Ben de Güzel Sanatlar Fakültesi olsun isterdim ancak bağışçı 'Benim param bu kadarına yeter ve Mimarlik Fakültesi yapabilirim' deyince biz de 'Dur hayır yapma' diyemeyiz. Eğer bağışçımız 'Ben Güzel Sanatlar Fakültesi yapacağım' deseydi elbetteki o şekilde değerlendirilecekti."

BİR HAFTAYA AÇIKLIYORUZ

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, konuşmasında bir hafta içinde tarafların ortak basın açıklamasıyla durumu açıklayacaklarını belirterek, "Mimarlık Fakültesi Dekanlığı üzerinde geçtiğimiz günlerde çalışıp tamamladığı bir taslak projeyi hazırlayarak sundu. Sürecin sonuna gelmek üzereyiz. Bir hafta içinde taraflar olarak ortak basın açıklamasıyla duyuracağız" şeklinde konuştu. Bağışçının Avukatı Süleyman Okay ise konuya ilişkin detay vermek istemediğini ancak Mimarlık Fakültesi yapmak istediklerini ve bir iki küçük detay dışında hemen hemen her konuda mutabık kaldıklarını ifade etti. Avukat Okay, "Bu konuda bize talep geldi. Biz de yapmak istediğimizi söyledik. Bağışçımızın ismini vermiyoruz. Bir iki küçük ayrıntı dışında mutabık kaldık" dedi. Öte yandan Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mimarlık Fakülteleri sosyal paylaşım sitelerinde açtıkları sayfalarla kıyasıya bir yarış içerisinde.

GÜZEL BİR EĞİTİM ALANI

Mimarlık Fakültesi'nin sosyal paylaşım sitesindeki konuya ilişkin yazıda kısaca şöyle denildi:
"Yakın geçmişte Rektörümüzden gelen talep doğrultusunda, DEÜ Mimarlık Fakültesi’nin 1971-2004 yılları arasında 33 yıl boyunca eğitim vermiş olduğu, birçoğumuzun güzel anılarıyla dolu Alsancak Yerleşkesi'ne, yeni bir yapıyla geri dönme olasılığımız doğdu. Fakültemizde 90 kişiden 81 evet oyuyla gitme yönünde karar alındı. Rektörümüz senato toplantısında bu alanı Mimarlık Fakültesi'ne verdiğini açıkladı. Bundan sonraki süreçte, mimarlara yakışır güzel bir eğitim alanı oluşturacak bir proje ile oraya taşınmayı ve bu sürecin olumlu olarak sonuçlanmasını bekliyoruz. Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin de yanımızda olduğu bu süreçte oraya gönülden bağlı tüm mezunlarımız, odalarımız, hocalarımız ve öğrencilerimizden desteklerini bekliyoruz. Oraya dönmek istediğimize dair örgütlendiğimizi yansıtacak görüş ve önerilerinize açığız"

GSF İZMİR'İN DEĞERİ OLACAK

Güzel Sanatlar Fakültesi'nin sosyal paylaşım sitesindeki ilgili yazısı ise kısaca şöyle: "Güzel Sanat Hareketi olarak amacımız; DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin şehrin merkezinde çağın ve sanatın gerektirdiği şekilde yeniden inşaa edilerek kapılarını açmasıdır. Öğrenciler ve öğretim görevlileri yapılması planlanan yerleşkeden çıktıklarında, şehrin kalbinde yer alan sanat galerileri, kültür merkezleri, müzeler, tiyatro ve sinema salonları gibi sanatın uygulama alanlarına rahatlıkla ulaşarak sanata dair yeni bakış açıları edineceklerdir. GSF öncelikle Alsancak’a ve İzmir’e yeni bir değer katarak şehrin gelişmesine katkı sağlayacaktır. İzmir Limanı ve çevresinin gelecekte turizm merkezi olacağı düşünüldüğünde Güzel Sanatlar Fakültesi’nden çıkan sanatsal ürünlerin caddeye yakın bir yere konumlandırılacak bir galeride sergilenerek DEÜ’ne ve dolaylı olarak da İzmir ekonomisine ciddi kazanımlar sağlayacağı kesindir. Çalışmaları ortak bir platformda işbirliği içinde yürüterek bundan sonra ki tüm aşamalarda söz sahibi olabilmek için; Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mezunları Derneği’ni en kısa zamanda kurmayı da amaçlarımız arasına katmış bulunuyoruz. Bu oluşum hepimizin, GSF ruhu bu birlik ve beraberliğin anlamıdır."