HABER/ Gökçe ADAR

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 27 Ocak saat 06.15'de Manisa'nın Akhisar ilçesinde yerin 11.14 km derinliğinde 4.3 büyüklüğünde meydana gelen depremi yorumlayarak, “Manisa'nın Akhisar ilçesinde var olan hatlarda sürekli bir gerilme mevcut. Bu gerilme, yaşanılan depreme neden oldu. 2017 yılında yaptığım araştırmalar ile Manisa'nın büyük depremler beklediğini açıklamıştım. Manisa'dan Foça'ya doğru bir atma var. Bu atma, yer kayması olarak yorumlanıyor. Bu nedenle, Manisa'da ilerleyen günlerde daha büyük depremler bekleniyor” diye konuştu.

ARTÇILAR OLACAK

Prof. Dr. Ercan, Manisa'daki deprem sonrasında İzmir Menemen'de meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki deprem hakkında da şu ifadeleri kullandı: “25 Ocak Cuma gecesi merkez üssü Menemen olan 4.3 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Hem bu deprem sonrası hem de 27 Ocak Pazar günü İzmir Menemen'de hissedilen deprem sonrası büyük depremler beklenmiyor. Fakat, İzmir'de depremler artçı olarak devam edecektir.”

NE DEMİŞTİ?

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 2017 yılında Manisa’nın Gölmarmara İlçesi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntıların en az 15 gün sürmesinin beklendiğini söylemişti. Prof. Dr. Ercan, bölgede önümüzdeki aylarda veya yıllarda da bunun gibi veya daha büyük depremlerin olacağını belirtmişti. Prof. Dr. Ercan, şöyle devam etmişti: “8 Şubat 2012’de de Manisa’nın Kırkağaç ilçesinin kırsal mahallesi Kuyucak’ta 8.7 km derinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Kırkağaç, daha önce, 1942 yılında 6.0 ile 6.5 büyüklüğünde depremler üretmişti. Kırkağaç, birinci önemde deprem bölgesidir. Bu bölgede K150D uzanımlı Akhisar kırığı ile buna koşut ikincil kırıklar diridirler. Uzaydan konum belirleme ölçümlerine göre Akhisar-Manisa arası uzun yıllardır, orta ile büyük bir deprem üreterek, boşalmak üzere gerilmektedir.”