Haber/ Gökçe ADAR

Yüzlerce görme engelli genç ve çocuğun eğitim hayatına destek vermek amacıyla başlatılan Küresel Bağış Projesi hayata geçirildi. İstanbul Maslak Rotary Kulübü ve Fransa'daki Valenciennes Rotary kardeş kulübünün işbirliği ile başlatılan proje kapsamında; Uluslararası Rotary Vakfı ile yurt içi ve dışından birçok rotary kulübünün bağışlarıyla finansmanı sağlanan 2 adet Braille (Kabartma Yazı Baskı Makinesi) Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK)'na bağışlandı. Bağış ile görme engelli gençlere ve çocuklara ışık olacaklarını söyleyen İstanbul Maslak Rotary Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Örücü, “Türkiye Görme Engelli Kitaplığı ile yüzlerce görme engelli genç ve çocuğumuza ışık olup, onların yüzünü güldürmeyi amaçlıyoruz. Hayata başarıyla hazırlanıp geleceğe umutla bakmalarını sağlamak ve çalışmalarına katkıda bulunmak üzere 2 adet yeni teknoloji kabartma yazı baskı makinası ve ekipmanları TÜRGÖK'e kazandırmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

Daha hızlı ve ekonomik

TÜRGÖK Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yazgan, eşi Av. Gültekin Yazgan önderliğinde kurulan TÜRGÖK'ün Dünya'da ve Türkiye'de 6 bine aşkın görme özürlüye kabartma baskılı roman ve dergi gönderdiğini ifade ederek, katkı sunanlara teşekkür etti. Yazgan, amaçlarının okuryazarlığı arttırmak olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Görme özürlülerin eğitimleri ile kültürel gelişimlerine ücretsiz destek veren Türkiye'nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığı olan TÜRGÖK'ün amacı, görmeyen kişilerin Türkçe okuryazarlık oranını arttırmak, eğitim ve kültürlerine katkıda bulunabilmek ve yaşam kalitelerini yükseltmek. Bağışlanan bu makine ile bir çok görme engelli arkadaşlarımızın yüzleri gülecek, baskı makinaları ile daha hızlı ve ekonomik bir şekilde kabartmalı roman ve dergiler basılabilecek.”

Konuşmaların ardından, TÜRGÖK Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yazgan, projede emeği geçenlere eşi Gültekin Yazgan'in yazmış olduğu Kör Uçuş kitabının kabartmalı halini takdim etti.

Türgök nedir?

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı,11 yaşında geçirdiği bir kaza sonucu gözlerini kaybeden eğitimci, yazar, çevirmen ve avukat Gültekin Yazgan önderliğinde 2004 yılında İzmir'de oluşturulmuştur. Türkiye'de yaşayan görme özürlüler ile yurt dışında yaşayıp da Türkçe bilen görme özürlülerin, yazılı kaynaklara erişimini sağlamak amacıyla kurulmuştur. TÜRGÖK, görme özürlülerin eğitimleri ile kültürel gelişimlerine ücretsiz hizmet eden Türkiye’nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığı özellliği taşımaktadır. TÜRGÖK, Türkiye’nin her yerine, ayrıca İngiltere, Hollanda, Kıbrıs, Amerika, Almanya’ya ücretsiz ve geri iadesiz hizmet vermektedir. Öte yandan TÜRGÖK, üyelerine sesli ve kabartma (Braille) baskılı roman, E-KPSS, KPSS, İngilizce MP3 formatında, sesli arkadaş dergisi hazırlayarak ücretsiz olarak kargo ile adreslerine göndermektedir.