Haber/ Gökçe ADAR

24 yaşındaki yüzde yüz bedensel engelli Damla Kayabaşı, bir yıldır yaptığı resimlerini sergilediği ilk sergisini açtı. Kaya, sergiyi annesine anneler günü dolayısıyla hediye etti. Yatağa bağımlı yaşayan kızının elde ettiği başarıyla gururlandığını ifade eden anne Hatice Kayabaşı ise, kızının özel bir çocuk olduğunu söyleyerek, 28 haftalık 1kilo olarak doğan Damla’yı büyütürken yaşadığı zorlukları anlattı. Kayabaşı, “Damla, 28 haftalık ve 1 kilo olarak doğdu. İkiz eşiydi. Prematüre doğduğu için gelişimi çok zor oldu. Ancak, Damla’nın algısı her zaman güçlüydü. Biz, onu hiçbir zaman geri planda tutmadık. Dışlamadık. Hep sosyal hayatın içerisinde oldu. Dağa çıktık Damla’yı götürdük. Ormana gittik onu da aldık. Yani nereye gidersek gidelim o hep yanımızdaydı. Damla, yüzde yüz bedensel engelli bir çocuk. Beslenmesi, giyinmesi günlük ihtiyaçlarını karşılaması bana veya bir başkasına bağlı. Kendi başına yaptığı hiçbir hareketi yok. Ancak buna rağmen, neler yapılabileceğini, yüzde yüz bedensel engelli de olsa, neler başarabileceğini yaptığı bu resimler ile gösterdi” dedi. Damla'nın yaklaşık bir buçuk yıldır yaptığı resimlerin hiç birini görmediğini söyleyen Kayabaşı “Ben bu resimlerin hiç birini görmedim. Bu sergiyi anneler günü ve aynı zamanda benim doğum günü hediyem olarak kazandıklarını söylediler. Tarif edemeyeceğim kadar çok mutlu oldum. Anne olduğum günden beri aldığım en güzel hediye” diye konuştu.

Resim sayesinde hayata tutundu

Kızının resim sayesinde hayata tutunduğunu dile getiren Hatice Kayabaşı, şu ifadeleri kullandı: “Biz Damla ile bir yaşından beri özel eğitime gidiyoruz. Damla artık son zamanlarda, bu eğitimlerden çok sıkılmıştı. Evden çıkmak istemiyordu. Damla'yı dışarıya çıkartmak, okula götürmek çok zor oluyordu. Damla’nın öğretmeni, Damla’nın resme yeteneği olduğunu ve bu alana yönlendirmemiz gerektiğini söyledi. Daha sonra Moral İlk Adım Rehabilitasyon Merkezi’nde, öğretmeni ile birlikte resim yapmaya başladı. Resim yapmaya başladıktan sonra, evden adeta uçarak çıkmaya başladı. Bu sergi onu ateşledi. Yaşam enerjisini arttırdı. Damla, resim ile kendini buldu. Öğretmeni Dilek Hanım ile birlikte çok güzel tablolar yapmaya başladı.”

Baş hareketi ile anlaşıyorlar

Damla'nın konuşamadığını söyleyen Kayabaşı, “Engelli çocukları bize benzetmeye çalışıyoruz. Aslında onları kendileri gibi kabul etmemiz lazım. Çünkü, onların da bir dili var. Onların ifade şekilleri var. Damla konuşamıyor. Bu yüzden farklı insanların onu anlaması, iletişim kurması zor oluyor. Biz, cevapları hayır ve evet olan sorular sorarak, yaptığı baş hareketlerinden ne demek istediğini anlıyoruz. Onunla baş hareketleri sayesinde iletişim kuruyoruz. Bizim Damla ile aramızda bir telapati var. Bazen demek istediklerini çok rahatlıkla anlıyorum ve sonra nasıl anladığımı kendim bile bilemiyorum” diye konuştu.

Resimleri satılmaya başladı

Damla Kayabaşı'nın 2 Mayıs günü açtığı serginin ilk gününde, sergilediği resimlerin bir çoğu satıldı. Yaklaşık 44 resimin sergide yer aldığını söyleyen Damla'nın kardeşi Deniz Kayabaşı ise, “Ablam, 8 ay öncesinden bize sergi açacağını söylemişti. Ancak biz bu kadar ilgi ile karşılanacağını tahmin etmemiştik. Sergi sonrası aldığımız geri dönüşler bizi çok mutlu etti. Ablam, babamın kendisine yaptığı özel bir aparat sayesinde resimlerini yapabiliyor. Boyalarını yanına ben getiriyorum. Ona renklerini soruyorum. İstediği renklerin boyalarını eline veriyorum. Ardından kendisi içinden geldiği gibi resimlerini yapıyor” şeklinde konuştu.

Damla'nın sergi sonrasında yapmak istediklerinden bahseden babası Mustafa Kayabaşı ise, “Damla,7 yıldır resim yapıyor. Hayalleri çok fazla. Damla, şu an istediklerinin yüzde 1'ini gerçekleştirmiş durumda. Damla, kitap yazmak istiyor. Yemek programı yapmak istiyor” diye ifade etti.