HABER/ Engin YAVUZ

16 şirketin altın madeni işletmek için delik deşik ettiği, 11 feldspat işletmesinin de ocak açmak için ruhsat aldığı Kazdağları Ulusal Parkı, Türkiye'nin en çok yağış alan, en bereketli bölgesi olarak meteoroloji tarihine geçti. Kazdağları çevresinde ekim ayından bu yana metrekareye bin 123 kilogram yağış düştü.

Türkiye’nin en büyük ulusal parklarından biri olan 21 bin 463 hektar genişliğindeki Kazdağları, doğal, tarihi ve tarımsal nitelikleriyle “Altın’dan çok daha önemli doğal ve tarımsal değerleri barındırıyor. Bölgede yaklaşık 900 farklı bitki çeşidi yaşıyor. Üst rakımlarda karaçam, kayın, göknar,kestane, meşe, kızılağaç ve çınar ağaçları bulunuyor. Alt tabakada ise laden, erika, karaçalı, böğürtlen, sarmaşık bitkileri ile kekik, adaçayı, sumak gibi tıbbi bitkiler bol miktarda var. Son beş yıldır yürütülen bilimsel araştırmalar da, Kazdağları’nda henüz keşfedilmemiş ve tüm dünyada başka bir örneği olmayan bitkilerin var olduğunu bize gösteriyor. Hatta buna göre Kazdağları’nda tam altı yeni bitki türünün keşfi kesinleşmiş ve belgelenmiş durumda.

31 ENDEMİK BİTKİ

Kazdağları’nda Türkiye’de başka bir bölgede olmayan, yalnızca Yunanistan ve diğer Balkan ülkelerinde sınırlı bir yayılış gösteren 31 nadir bitki türü var. Bu özellikleriyle Kazdağları yalnızca Türkiye’nin değil Avrupa kıtasının da en önemli bitki alanlarından birine sahip. Kazdağları yalnızca ender rastlanan bitki türleri için değil nesli tehlike altında olan hayvanlar için de önemli bir yaşam alanı. Bölgede ayı, karaca, yaban kedisi, su samuru, sincap, yarasa, kirpi, tavşan, porsuk, sansar, tilki, yaban domuzu, kartal, doğan, atmaca, şahin, keklik; akarsularda ise alabalık ve sazan türleri yaşıyor. ENGİN YAVUZ

Oksijen üretiyor

Türkiye'nin en bol yağış alan bölgesi olan, akarsularının yıl boyunca coşkuyla akarak ovalara bereket taşıdığı Kazdağları ve çevresi sayıları 10 milyona ulaşan zeytin, şeftali, elma ağaçları ve gür ormanlarıyla ülkemizin en değerli doğal ve tarımsal bölgelerinden biri. Kazdağları dünyada oksijeni en bol birkaç alandan biri olarak da sağlık turizminin en önemli merkezlerinden biri olarak büyük önem taşıyor.