Haber / Didar Demirci

Sevgililer Günü’nde en büyük hediyeyi İzmir aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yıllardır beklenen Buca Metrosu’nun temelini Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile attı. Şirinyer Pazaryeri’nin arkasındaki Şirinyer ESHOT Garajı’nda gerçekleşen törene İzmirlilerin ilgisi büyüktü. Ayrıca törene CHP’li ve İYİ Partili milletvekilleri ve belediye başkanları, partinin yerel temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, odalar ve sendika temsilcileri katıldı. Tören başlamadan önce alanda toplanan kalabalık DJ Ege Güner’in muhteşem performansıve İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Korosu ile eğlenceye erken başladı.Öte yandan alanda; “İYİ’ler Seninle, Geliyor Gelmekte Olan, Saraya Değil Metroya Yatırım, İzmir’in Rekor Yatırımı Başlıyor, İzmir’in Gururu Tunç Soyer, Keşke Her Yer İzmir Gibi Olsa, Next Station İktidar” afişleri yer aldı.  Miting havasında gerçekleşen törende CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar mesajları verdi. Tören devam ederken Çamlıkule İstasyonu’nun bulunacağı alanda Buca Metrosu’nun kazısı başladı ve kazı görüntüleri eş zamanlı olarak ekranlardanseyredildi.

HAYALDİ GERÇEK OLDU

Buca Metrosu Temel Atma Töreni’nde konuşan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, sahneden ilk olarak iktidar mesajı verdi. Kılıç, “Yol uzundu ama iktidar çok yakın bunu görüyoruz” dedi. Büyükşehir Belediyesinin desteklerini yakından hissettiğini belirten Buca Belediye Başkanı Erkan Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Buca’da hayata geçirmeyi planladığı projelere dikkat çekti. Buca Belediyesinin hizmetlerine de değinen Kılıç, “Hepimiz partimizin ailesine bir başarı hikayesi daha eklemek için çalışmaktan onur duyuyoruz” dedi. Kılıç, “Bugün tarihi bir ana hep birlikte tanıklık ediyoruz. İzmir’in en büyük yatırımı,Bucalıların hayali artık gerçek oluyor. Gururluyuz, heyecanlıyız ve çok mutluyuz. Buca Metrosu hayırlı olsun” sözlerini kaydetti.

EKONOMİK KRİZE RAĞMEN

Buca Metrosu ile İzmir’in kaderinin değişeceğine dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projeye ilişkin detayları paylaştı. Soyer, “Vazifemizi yerine getiriyoruz. Ekonomik krizin tam ortasında İzmir tarihinin en önemli projesini başlatıyoruz. Buca metrosunun yolculuğu bugün burada başlıyor” dedi. Her 10 İzmirliden 1’inin Buca Metrosunu kullanacağını, Buca’nın trafiğinin rahatlayacağını ve Buca’nın en uzak mahallesi Çamlıkule ile körfez arasındaki mesafenin 15 dakikaya düşeceğini dile getiren Soyer, “Bu devasa yatırımı merkezi hükümetten tek kuruş destek almadan, tümüyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarıyla yapıyoruz. Buca metrosu kendi maliyetini karşılayan zekice yürüttüğümüz bir tasarruf projesidir” sözlerini kaydetti.

SOYER’DEN ANKARA’YA ÇAĞRI

Buca Metrosu’yla İzmirlilerin hükümete bir cevap olduğunu ifade eden Soyer, Ankara’ya çağrıda bulundu. Soyer, “İzmir bu ülkenin değil mi? İzmirliler bu ülkenin vatandaşı değil mi? Biz İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Eş zamanlı yürüttüğümüz 6 raylı sistem projesi, toplam 93 kilometre uzunluğunda. Peki ya Ankara? Üzerinize aldığınız 4,5 kilometre uzunluğunda Halkapınar -Otogar metrosu nerede?Hükümetin 7 senedir yatırım planında olmasına rağmen neden adım atmadınız?Depremzedeler için istediğimiz krediyi ve onlarca projemizi ne zaman onaylayacaksınız?” şeklinde konuştu. İzmir’in 2021 yılında 133 milyar lira vergi ödediğini açıklayan Soyer, merkezi hükümetin İzmir için ayırdığı bütçeye de sert tepki gösterdi. Soyer, “İzmir 40 verdi 1 aldı. Bu kabul edilemez. İçinde bulunduğumuz bu durum bizi asla yıldırmadı ve yıldırmayacak. Aksine yeni yatırımlar için kararlılığımız artırdı. Sadece 3 yılda İzmir’de yaptığımız yatırım tutarı 11 milyar lirayı aştı. Ülke ekonomisinin en büyük dar boğazını yaşadığı bu günlerde, bu kararlı duruşumuzla İzmir’in refahını büyütmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Son olarak Soyer, Buca Metrosu’nu İzmir’e 4 yılda kazandıracaklarını belirterek, Buca Metrosu’nun İzmir ekonomisine de can suyu olacağını söyledi.

İZMİR İÇİN TARİHİ BİR GÜN

“Güzel günler göreceğiz” diyerek Buca Metrosu’nun açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu ülkenin güzel gençleri size yaşanabilir bir ülke bırakacağız. Millet İttifakı ile bunu yapacağız. İzmir için tarihi bir gün. En büyük yatırımlardan birisi. Bütün baskılara rağmen, ekonomik avantajların kısıtlanmasına rağmen belediye başkanlarımız ellerinden gelen çabayı gösteriyor. Ankara’ya mesaj gönderdiler, buradan ben de göndereyim: Yakında bakanlar kurulunu toplayacaksın, elektrik zamlarını geri al! Yüzde 127 zam Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmıyor. Elektrik bedava. Yol parası, elektrik parası ödemeyeceksin. Vatandaşa gelince yüzde 127 zam” sözlerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ortada hükümet yok ki istifa etsin, bir kişi var. Hükümet falan yok eskiden vardı. Şundan emin olun, siz güzel bir Türkiye’de yaşayacak, yeniden özgürlüğü tadacaksınız. Yeniden güzelliği göreceksiniz. Bu ülkenin her ilinde herkes huzur içinde gezecek. Barışı, özgürlüğü, birlikte yaşamayı getirecek, kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. 85 milyonun kucaklaştığı güzel bir Türkiye’yi birlikte hazırlayacağız.

Bu ülkede adaletin olmadığını, binlerce çocuğun yatağa aç girdiğini, büyük kaynakların beşli çetelere tahsis edildiğini, evlerde huzurun olmadığını, geçinmenin çok zor olduğunu biliyorum. Bütün bunlara rağmen moralinizi bozmayın, sandık gelecek onları demokrasi içinde göndereceğiz. Birleşe birleşe kazanacağız ve güzel bir Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz. Kavga etmeden sorunlara akılcı çözümler getirerek güzel ve huzurlu bir Türkiye inşa edeceğiz. Gençler tweet attığınızda korkmayacaksınız, sabah evinizi polis basmayacak, bundan korkmayacağız. Millet İttifakı’nın iktidarında halk için çalışacağız, kimse aç ve açıkta kalmayacak. Halktan topladığımız her kuruşun hesabını halka vereceğiz. Halka hesap vermeyen bir siyasi anlayışı reddediyoruz, hep birlikte reddedeceğiz.

Kadın erkek yaşı ve genç güzel Türkiye’yi inşa etmek zorundasınız. İzmir milletvekili olmaktan gurur duyuyorum. Sizlere hizmet etmek ve sizler için çalışmak bizim için ayrı gurur meselesi. Türkiye’nin sorunlarını biliyoruz ama umutluyuz. Beraber güzel bir Türkiye inşa edeceğiz. Karamsarlığa kapılmayın, ne derlerse desinler inançla, kararlılıkla adım atacağız. Hedef halkın, milletin iktidarı. Bir avuç azınlığın değil, halkın iktidarı. Beraber yöneteceğiz. Belediye başkanlarımız bütün aksaklıklara rağmen görevlerini yapıyorlar. İzmir’de tarihin en büyük yatırımı, İstanbul’da 10 ayrı metro inşaatı sürüyor. Antalya’da, Mersin’de Adana’da… Belediye başkanlarımız halk için çalışıyor. Yaptıkları yatırımların hesabını halka veriyorlar. Her kuruşun hesabını veren bir devlet hayalimiz, bu hayali gerçekleştireceğiz.

İzmir’in dağlarında çiçekler çok açtı, açmaya devam edecek. BU yatırımı gerçekleştiren herkese yürekten teşekkür ediyorum. İnşallah dört yıl sonra hep beraber kurdele kesecek ve temelini attığımız metronun açılışını yapacağız. Endişe etmeyin, sabırla bekleyin. Sandığı getirecekler derslerini vereceğiz. Demokratik yollardan bir daha gelmemek üzere bunları göndereceğiz.”

DEV YATIRIMIN İLK ADIMI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi ekonomik gücüyle inşa edilen Buca Metrosu; Buca ile Üçyol arasında ulaşımı kolaylaştıracak, üniversite öğrencilerinin Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü’ne erişimini rahatlatacak ve en önemlisi yıllardır Bucalıların kabusu haline gelen trafiği rahatlatacak. Kente yeni bir soluk kazandıracak 13,5 kilometrelik metro hattı için İzmir Büyükşehir Belediyesi, Temmuz ayında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kasım ayında da Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile toplam 250 milyon Euro’luk dış finansman sözleşmesi imzaladı. Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 125 milyon Euro, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) ile de 115 milyon Euro tutarında bir yetkilendirme anlaşması imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 490 milyon Euro tutarında uluslararası yatırım kente kazandırıldı.

4 YIL İÇİNDE HİZMETE AÇILACAK

İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan hat, Üçyol İstasyonu- Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. TBM makinesi kullanılarak derin tünelle geçilecek hattın uzunluğu 13,5 kilometre olacak ve 11 istasyondan oluşacak. Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan 2. aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda entegre olacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Proje kapsamında 80 bin metrekarelik kapalı alanda bakım atölyesi ve depo binası da olacak. Buca Metrosu’nun dört yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

ZEYNEP BASTIK’LA KUTLAMA

Buca Metrosu’nun temel atma töreninin tamamlanmasının ardından sesiyle gönüllerde taht kuran ünlü şarkıcı Zeynep Bastık ve Rap Sanatçısı Anıl Piyancı, İzmirlilere unutulmayacak bir konser verdi. İzmirliler Buca Metrosu’nun heyecanını ve 14 Şubat Sevgililer Gününü muhteşem konser ile kutladı.