Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, depremde hasar gören yapıların yeniden inşasındaki maliyetlerin düşürülmesi amacıyla emsal artışı kararı alındı. İlk olarak depremde büyük kayıpların yaşandığı Bayraklı ilçesi için alınan emsal artışı kararında pozitif ayrımcılık uygulandı. Bayraklı ilçesi için ada bazında yüzde 30 emsal ve 3 kat artış, parsel bazında yüzde 20 emsal ve 2 kat artışı uygun görüldü. Gelen talepler üzerine İzmir genelinde de bir emsal artışı kararı verildi. Geçtiğimiz akşamki İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Bayraklı hariç İzmir geneli için sadece ağır ve orta hasarlı ruhsat almış yapılara parsel bazında yüzde 20 ve 2 kat artış kararı verildi.

"Doğru bir karar"

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi, İmar, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Komisyon Başkanı Levent Bendeş, Bayraklı ve İzmir için alınan emsal artış kararlarını gazetemize değerlendirdi. İzmir için alınan emsal artışı kararının kentin silueti ve geleceği için doğru bir karar olduğunu söyleyen Bendeş, Bayraklı için aynı şeyi düşünmediğini dile getirdi. Bayraklı’daki emsal artışı kararının mahkemeden yürütmeyi durdurma kararıyla karşı karşıya kalabileceğini ve de ilçenin nüfus yükünü artıracağının altını çizen Bendeş, “Bayraklı’da alınan karar neden bize verilmedi, diyen ilçeler, siyasiler ve vatandaşlar olacaktır. Ancak Bayraklı için alınan kararın aynısı, İzmir geneli için de alınsaydı bu kez tüm İzmir için yürütmeyi durdurma kararıyla karşı karşıya kalınacaktı” dedi. Bendeş, “İzmir için orta ve ağır hasarlılar kararı en azından depremzedelerin sorunlarını çözmek adına doğru bir karar. Ama Bayraklı konusunda soru işaretlerimiz devam ediyor” diye konuştu. Bendeş, sözlerine şöyle devam etti: “İzmir için alınan kararın da hem depremzedeleri korumak adına hem de şehri kilitlememek adına ortalama bir karar olduğunu söyleyebiliriz.”

Özkan: Büyük bir kayıp değil

İzmir geneli için verilen emsal artışı kararını değerlendiren İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, “Biz Bayraklı’da verilen emsal kararının aynısının tüm ilçelere verilmesini talep ediyorduk. İzmir geneline verilen emsal artışı kararında az hasarlılar kapsam dışı bırakıldı. Öte yandan İzmir geneli için K alanının devre dışı bırakılması mantıklı, bu adalettir. Ancak biz az hasarlılara takıldık” diye konuştu. İzmir geneline verilen emsal artışında ada bazında yüzde 30’un kaldırılmasında da bir sakınca görmediklerini söyleyen Özkan, “Zaten bu zamana kadar ada bazında anlaşan görmedim. O nedenle büyük bir kayıp değil” dedi.

İtirazımız devam ediyor

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu da konuyla ilgili görüşlerini 14 Ekim’de açıkladıklarını ve aynı itirazlarının devam ettiğini bildirdi. TMMOB, Büyükşehir’in almış olduğu kararın bilimsel verilerden uzak ve yeni sorunlara davetiye çıkaracağı gerekçesiyle itirazını bildirmişti.